Годишната инфлация в България рязко се ускори

Тя достигна 1-годишен връх през април, докато три месеца по-рано бе отчетена дефлация

Годишната инфлация в България рязко се ускори

Снимка: Красимир Свраков

17688 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Годишната инфлация в България се ускори до 1-годишен връх през април основно благодарение на поскъпването на горивата. Според данните на националната статистика средното нарастване на цените в кошницата от стоки и услуги, следени от НСИ, е 2%. За сравнение, месец по-рано увеличението бе едва 0.6%, а само три месеца по-рано статистическият институт отчете дефлация – първата от четири години насам.

Благодарение на поскъпването на петрола на международните пазари тази година и ниската база при цената на горивата от април 2020 г., миналия месец цените на масовия бензин и дизела растат на годишна база с над 15%. В месеците преди това пък статистиката показваше поевтиняване на горивата с двуцифрени проценти.

Газообразните горива и топлоенергията също поскъпват с двуцифрени стойности на годишна база, като тук отново има ефекта на ниската база от април 2020 г. Поскъпване се наблюдава и при големите домакински уреди – най-рязкото от януари 2016 г.

Припомняме, че заради недостигът на чипове в световен мащаб много анализатори прогнозират поскъпване на по-голямата част от техниката и това вече се отразява и на цените в България. Допълнително цената върви нагоре заради огромното поскъпване на металите.

В своята пролетна икономическа прогноза Европейската комисия очаква инфлация за 2021 г. в България в размер на 1.6%. В световен мащаб обаче съществуват опасения и за по-ускорено покачване на цените на дребно именно заради поскъпването на суровините и металите и заради недостига на чипове. В САЩ през април годишната инфлация достигна 13-годишен връх.

В България през април на годишна база поскъпват още велосипедите, които са със 7.8% нагоре спрямо април 2020 г., а подобен годишен ръст не е наблюдаван в последните близо 10 години. Сезонен ръст на цените се наблюдава и при уредите и екипировката за спорт на открито. Книгите поскъпват на годишна база с 8.5% - невиждан от края на 2019 г. До 1-годишен връх растат и цените на пакетните услуги за почивка и туристически пътувания, което е нормално заради срива през април 2020 г.

Цените на автомобилите все още са надолу на годишна база, но темпът на поевтиняване е най-ниският от декември 2019 г. Поддържането и ремонта на леките автомобили поскъпват до 1-годишен връх. Припомняме, че и работата на легалните автосервизи в страната бе доста засегната от коронакризата.

Месечната инфлация пък се ускорява до 0.7% от 0.1% през март. Спрямо третия месец на 2021 г. с над 4% поскъпват животинските и растителни мазнини, с 3.6% - плодовете, с близо 7% - облеклото и обувките, с над 5% - горивата, а полетите – с 9.4%.

Коментари: 0