Бързият интернет в селата все още е мираж

Периферните райони не са приоритет за телекомите, а държавата трябва да намери начин за преодоляване на цифровото неравенство

Бързият интернет в селата все още е мираж

Снимка: Unsplash

392 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Едва 1% от домакинствата в селските райони в България могат да се възползват от достъп до мрежи с много висок капацитет, което е 20 пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по повод Международния ден на телекомуникациите и информационното общество, 17 май.

За сметка на това използването на оптични мрежи в големите градове е нараснало с 42% през последните месеци“, коментира още Тодоров, посочвайки, че това значително развива възможностите за онлайн бизнес и образование там.

Този дисбаланс се корени в липсата на икономическа изгода. Заради ниската гъстота на населението в отдалечените райони телеком операторите нямат причина да инвестират в изграждането на подобрена инфраструктура на такива места. В глобален план решение на този парадокс може да се намери в сателитния интернет, каквато функция има проектът Starlink на Илон Мъск.

В изявлението си служебният министър изтъкна като свой приоритет преодоляването на създалото се разделение, но без да посочва как.

Оптичната интернет връзка замени старите медни телефонни кабели, като за разлика от тях, при нея се използват самостоятелни трасета. Това подобрява значително капацитета за пренос на данни и на практика увеличава скоростта на сърфиране.  

Коментари: 0