Започна състезанието за най-големия плаващ вятърен парк в света

Той ще се намира край бреговете на Великобритания, а кандидатите вече представят проектите си

Започна състезанието за най-големия плаващ вятърен парк в света

Снимка: Unsplash

900 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Едни от най-големите енергийни компании в света се обединяват в състезанието за построяване на най-големия в света плаващ в морето вятърен парк. Част от компаниите са и британско-нидерландският гигант Royal Dutch Shell, който ще си партнира с испанската компания за електроенергия Iberdrola, предава Bloomberg. Компаниите представят предложения за плаващи проекти край бреговете на Великобритания като част от инициативата на Шотландия за отдаване под наем на морското дъно на разработчици на възобновяеми енергийни източници.

Идеята на страната привлича някои от най-големите имена в света в областта на възобновяемите енергийни източници. Настоящият най-голям разработчик на плаващ вятърен парк в света – датската Orsted, заяви, че ще си партнира в наддаването с Falck Renewables и BlueFloat Energy. А френската Total се обединява с Macquarie и Групата за развитие на възобновяемата инфраструктура на Шотландия.

Петък е последният ден за приемане на оферти за новата плаваща централа край Великобритания. Конкуренцията е различна от сходната инициатива в Англия, където на търг по-рано тази година разработчици се съгласиха да плащат над 1 млрд. долара годишно за правото да строят възобновяеми електроцентрали в морето. В Шотландия спечелилите участници в търга ще платят еднократна такса.

Разработчиците ще трябва да се открояват въз основа на фактори като възможности, опит и финансови ресурси. Не е съвсем ясно каква комбинация ще е необходима, за да може дадена оферта да спечели.

Компаниите победители ще получат възможността да заемат водеща световна позиция като разработчик на плаващи вятърни централи. Технологията може драстично да разшири потенциала на офшорния вятър. Засега има само няколко демонстрационни проекта, но това може да бъде основен източник на чиста енергия за места като Калифорния, Южна Корея и Япония.

Подкрепи Economic.bg