Google и Facebook вдигат интернет скоростта с нов подводен кабел в Азия

Технологичните гиганти имат полза от подобряването на телекомуникационната инфраструктура в развиващите се страни

Google и Facebook вдигат интернет скоростта с нов подводен кабел в Азия

Снимка: Google

880 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Google и Facebook обявиха участието си в нова подводна кабелна система, която да свърже Япония с Югоизточна Азия. Това е поредната стъпка на играчите от Силициевата долина в опитите им да стимулират инвестициите в интернет инфраструктура в регион с висок потенциал за растеж. Кабелът Apricot (в превод „кайсия“) се очаква да влезе в експлоатация през 2024 г. Размерът на инвестицията обаче остава неизвестен.

Кабелът ще е с дължина 12 000 км и ще свързва Япония, Тайван, Гуам, Филипините, Индонезия и Сингапур. Той е част от стремежа на компаниите да посрещнат нарастващото търсене на широколентов достъп и 5G мобилна свързаност в Азия.

Apricot идва като допълнение на другите два подводни кабела на Facebook, обявени през март – Echo и Bifrost, които ще свържат САЩ с Индонезия през Сингапур. Системата ще осигури интернет капацитет, съкращаване и надеждност на комуникацията в азиатско-тихоокеанския регион.

В световен мащаб подводните кабели наброяват около 400 и благодарение на тях се пренася цялата гласова и интернет връзка между държавите. През последното десетилетие технологични компании като Google, Facebook и Amazon станаха водещи инвеститори в такъв тип инфраструктура, особено след като страни като Индонезия и Филипините започнаха да увеличават използването на интернет.

„Технологичните компании инвестират в кабели и дори сателити, за да улеснят използването на техните услуги и да разширят обхвата им“, коментира Робърт Хилард, партньор в Deloitte, цитиран от Financial Times.

Ако ограниченията за вашата търсачка, облачна услуга или дори свързани автомобили се нуждаят от достъп до достатъчно данни, тогава си струва да отделите време, за да помогнете за реализирането на повече от тези проекти.“

Азия е един от най-големите източници на растеж за подобни услуги. Компании като Facebook разчитат много на потребителите там, за да подсигурят растежа си.

Подводните кабели обаче се превърнаха в горещ геополитически проблем за технологичните компании, особено предвид напрежението между САЩ и Китай. Връзките подобряват достъпа до онлайн информация в региона и са форма на мека сила за Вашингтон. Междувременно американската администрация има опасения относно ролята на Пекин в управлението на интернет трафика.

Мрежата Pacific Light Cable, финансирана от Facebook и Google, беше прекратена през 2020 г., след като САЩ алармираха за проблеми със сигурност. Връзката с дължина 13 000 км е предназначена да свърже Хонконг и няколко азиатски държави със САЩ, но Вашингтон се противопостави заради опасения, че автономната територия може да компрометира и предостави глобални данни на Китай.

Миналата седмица Amazon и Facebook поискаха от правителството на САЩ разрешение за експлоатация на нов подводен кабел за данни между Филипините и Калифорния, след като China Mobile, една от водещите китайски телекомуникационни групи, се съгласи да напусне проекта.

Facebook заяви, че преструктурирането на собствеността е „най-добрият път напред“ за завършване на строителството.

Федералната комисия по комуникациите отхвърли усилията на China Mobile да предложи телекомуникационни услуги в САЩ през 2019 г., като се позова на опасенията за националната сигурност.

Подкрепи Economic.bg