Имотна агенция прогнозира продължаващо поскъпване на имотите

Причината – много голямо търсене, съчетано с ниско предлагане на имоти, но и покачване на цените на материалите заради пандемията

Имотна агенция прогнозира продължаващо поскъпване на имотите

Снимка: Красимир Свраков

4976 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пазарът на имоти в големите градове продължава да расте през второто тримесечие на 2021 г., показват данните на имотната агенция Arco Real Estate. Сделките се сключват по-бързо, предлагането се свива и според тях това ще донесе допълнително покачване на цените на жилищата. Сред обясненията на експертите са ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, заради които се реализират повече сделки.

Вписаните продажби на имоти в столицата нарастват с 35% спрямо второто тримесечие на миналата година. В периода април-юни са изповядани 9736 продажби спрямо 6352 за същия период миналата година. От началото на годината се наблюдава тенденция за ръст в броя на сделките с ипотека в цялата страна, като в рамките на годината той е 35%.

Скок на цените на жилищата

Жилищата тръгват нагоре заради поскъпването на материалите, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, което стимулира инвестициите в имоти, смятат от имотната агенция. Данните за първото тримесечие показват ръст в цените на жилищата с 3.2%, а спрямо същия период на 2020 г. разликата е 7.5% в посока нагоре.

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че Варна отново е градът с най-много въведени в експлоатация жилищни сгради, следван от София и Пловдив, в които почти не се отчита промяна.

Наблюдава се ръст от около 6.5% при броя на издадените разрешения за строеж на нови жилищни сгради в страната спрямо предходното тримесечие, но е регистриран спад в броя на жилищата в тях с 10.3%. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в София, Пловдив, Бургас и Варна. В сравнение с първото тримесечие на 2020 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 14.4%, а жилищата в тях – с 38.9%.

Спад в търсенето на по-големите имоти

И ако през първата половина на годината се търсеха основно тристайни апартаменти, то сега те бележат лек спад. По нива се изравняват с търсенето на двустайни. Запазва се интересът към завършените (с акт 16) имоти и се повишава този към сделките „на зелено”. По данни на ARCO REAL ESTATE цените на двустайни апартаменти варират между 120 хил. евро до 150 хил. евро, ако е включено и паркомясто. Цените на тристайните са от 160 хил. евро нагоре.

Интересът към покупките на имоти за инвестиция се покачва през последния месец, но тенденцията за лично ползване и живеене – остава. Купувачите се интересуват и от парцели около София, където да построят къщи.

Преобладава търсенето в кварталите Център, широк център Банишора, Кръстова вада и Манастирски ливади, Бояна. Засилен интерес представляват и крайните квартали, където цените все още държат по-ниски нива и сделките за инвестиция са по-изгодни.

В крайните квартали има засилено строителство и предлагане, като цената там варира в диапазона 950-1400 евро/кв.м, като по-ниският диапазон е за начален етап на строителство. Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите. Целта им е да изчакат цената да се покачи.

Ваканционните имоти

Все повече българи търсят да закупят ваканционен имот. Заради високото търсене цените по Българското Черноморие бележат скок, като достигат до 1000 евро/кв.м. Агенцията отчита засилен интерес в Св. Св. Константин и Елена, където тези цени понякога надвишават 1000 евро/кв.м. Освен засиленото търсене там, продължава интересът към Южното Черноморие, като Несебър бележи ръст от 55% продажби спрямо миналото тримесечие и 61% повишение спрямо същия период миналата година.

Търговски и офис площи

Пазарът на търговски и офис площи се раздвижва, след като бе най-силно засегнат от пандемията. Онлайн търговията до голяма степен измести физическите магазини и тяхното търсене намаля, за разлика от предлагането.

Подкрепи Economic.bg