27-годишният милиардер, забогатял след алергична реакция

Този месец стартъпът Hopin набра 450 млн. долара от инвеститори, което го оцени на 7.8 млрд. долара

27-годишният милиардер, забогатял след алергична реакция

Снимка: Seedcamp

3806 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Рядка алергична реакция оставя през 2015 г. Джони Боуфархат с проблемна имунна система, принуждавайки го да стои затворен вкъщи, за да се пази от хората, за да не го заразят с вирус. Години наред той копнее за живи контакти и в крайна сметка му писва. 

Беше толкова лошо в продължение на години, че почти не можех да излизам. Исках да се срещам с хора“, коментира 27-годишният Боуфархат в блог пост от юни 2020 г.

Това разочарование го накарало в началото на 2019 г. да започне да пише код в кухнята на лондонския си апартамент за платформа за онлайн събития, която впоследствие се превръща в Hopin Ltd. Този месец стартъпът набра 450 млн. долара от инвеститори, което го оцени на 7.8 млрд. долара. Така делът на Боуфархат в компанията се оценява на 3.2 млрд. долара, показва Bloomberg Billionaires Index. Това го превръща и в един от най-младите милиардери, изградили състоянието си сами.

Новите технологии и все по-лесното набиране на рисков капитал създават нови милиардери с по-бързи темпове, откогато и да е било преди и то на все по-млада възраст.

Ясна визия

Hopin има едва шестима служители в началото на 2020 г., а сега разполага с персонал от над 800 човека. Фирмата ускори растежа си през тази година чрез придобивания, включително и на компаниите за видео технологии StreamYard, Streamable и Jamm. През юни базираната в Лондон фирма обяви и покупката на Boomset, платформа за управление на събития.

Визията на Боуфархат за Hopin е била ясна за ранните му привърженици.

Той има невероятна страст за бизнес", казва Том Уилсън, партньор във фирмата за рисков капитал Seedcamp, която води инвестиционен кръг на Hopin през 2019 г.

Боуфархат, който ѝ е главен изпълнителен директор, е роден в Австралия в семейство с ливански и арменски произход, но като юноша се мести във Великобритания. Има висше образование по инженерство и управление от Университета в Манчестър, където разработва приложение за студенти за намиране на промоции.

В края на 2019 г. самоукият програмист представи ранна версия на Hopin, която позволява на потребителите да посещават отделни сесии по време на големи събития с други участници, чрез автоматизирани видео срещи. Боуфархат първоначално планира да пусне платформата през септември 2020 г., но пандемията го принуждава да ускори графика с шест месеца.

Младите милиардери

„Джони го осъзна дълго преди пандемията“, коментира Пар-Йорген Парсон, партньор в компанията за рисков капитал Northzone, сериен инвеститор в Hopin. „Тогава всички аргументи и пазарът сочеха упорито към това, което той вече беше помислил.“

Боуфархат е поредният милениъл (член на Поколението Y – родените от средата на 80-те до началото на новото хилядолетие), станал милиардер благодарение на собствените си усилия на фона на бума в технологичния сектор и интереса към SPAC компаниите.

Братята Колисън, 32-годишният Патрик и 31-годишният Джон притежават по 11.4 млрд. долара благодарение на фирмата си за онлайн плащания Stripe, показва индексът за най-богатите на Bloomberg. Николай Стороновски – 37-годишният основател на Revolut, притежава състояние на стойност 6.7 млрд. долара. Отказалият се от Университета в Станфорд 26-годишен Остин Ръсел стана милиардер миналата година, след като бизнесът му за автоматично управление на коли Luminar Technologies излезе на пазара. В момента има 19 души под 40 години сред най-богатите 500 в света, показва още индексът.

Боуфархат, който сега живее в Испания, е продал акции за около 130 млн. паунда (180 млн. долара) от юли 2020 г. до март 2021 г., оставайки с грубо 40% дял в Hopin, показват данни, събрани от Bloomberg.

Въпреки че Hopin е регистрирана в Лондон, няма седалище никъде. В блог Боуфархат заяви, че иска да запази напълно дистанционния модел на работа. Той също така залага, че светът няма да се върне към начина си на работа отпреди пандемията.

„Бъдещето ни ще бъде такова, че хората да могат да вземат участие в нещата, които са важни за тях, където и да са те. С други думи, това е бъдеще в съответствие с първоначалната визия на Hopin“, казва той.

Подкрепи Economic.bg