Google под прицел: Какво означава делото на САЩ срещу гиганта?

Атаката срещу компанията може да е намек към целия технологичен сектор

Google под прицел: Какво означава делото на САЩ срещу гиганта?

Снимка: БТА

Google попадна под прицела на Министерството на правосъдието на САЩ, което заедно с 11 щата заведе антитръстов иск срещу дъщерното дружество на компанията майка Alphabet. Предмет на делото е предполагаемият монопол на гиганта в областта на онлайн търсенето – само в американската страна корпорацията държи 87% дял от пазара, по данни на Statcounter.

Новината за съдебния иск идва след глоби за 9 млрд. евро срещу Google в Европа, както и на фона на все по-задълбочаващите се призиви за раздробяването на мощните технологични корпорации, които се сдобиха с огромно влияние. Критиците твърдят, че са се разраснали твърде много и в различни посоки, задушавайки конкуренцията чрез придобиването на малките играчи. Сегашният порив на регулаторите много напомня на историческите дела срещу Microsoft от края на 90-те години.

„Това е основен риск от години и не променя перспективата ми“, коментира Марк Тепър, президент на Strategic Wealth Partners, пред CNBC. Според него Google несъмнено има монопол върху онлайн търсенето. Тепър обаче се усъмни в това доколко ефективни биха били всички усилия за разбиване на компанията.

Той коментира възможностите така:

Вероятно още някакъв регламент, вероятно глоба, но какво може да направи правителството? Да вземе бизнес от Google и след това да го даде на още по-голям гигант като Microsoft?“

Правосъдното ведомство твърди, че Google е използвал монопола си, за да задуши конкуренцията чрез своите канали за търсене. Компанията отвърна, че хората използват платформата по избор, а не насила.

Alphabet е една от най-скъпо струващите публични компании в света. Въпреки новината вчера акциите ѝ дори регистрираха лек ръст и в края на борсовата търговия пазарната ѝ капитализация се равняваше на 1.064 трлн. долара. Тепър е на мнение, че съдебният процес няма да повлияе на покупко-продажбата на акции.

Макар и стъпка срещу една компания, на този ход може да се погледне през политическа призма. След като те бяха взети намушка първо в Европа, от известно време станаха мишена и за американските регулатори, както стана ясно по-горе.

Впечатление прави и това, че главният прокурор Уилям Бар предприема действия непосредствено преди изборите за президент в САЩ, обръща внимание New York Times, напомняйки за обещанието на кандидата за втори мандат Доналд Тръмп да обърне по-сериозно внимание на технологичните гиганти.

Коментари: 0