Google влага €25 млн. във фонда за борба с фалшивите новини

Интернет гигантът е силно критикуван напоследък, че не прави достатъчно за справянето с този нарастващ проблем

Google влага €25 млн. във фонда за борба с фалшивите новини

Снимка: Pixabay

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Google ще допринесе с 25 млн. евро за новосъздадения Европейски фонд за медии и информация за борба с фалшивите новини, заявиха от компанията. Този ход идва фона на критиките, технологичните гиганти не правят достатъчно, за да пресекат онлайн дезинформацията. Пандемията и изборите в САЩ миналата година предизвикаха огромен ръст в разпространението на дезинформацията, като някои обвиниха социалните мрежи, че не са достатъчно активни в решаването на проблема, докато регулаторите посочиха, че могат да предприемат действия чрез строги ограничения.

Европейският фонд за медии и информация, стартиран от Фондация „Калоуст Гюлбенкян“ и Европейския университетски институт миналата седмица, има за цел да привлече изследователи, проверяващи факти, организации с нестопанска цел и други, ориентирани към обществения интерес, да помогнат в борбата срещу фалшивите новини.

„Докато се ориентирахме в несигурността и предизвикателствата през последната година, се оказа по-важно от всякога хората да имат достъп до точна информация и да сортират факти от измислици“, каза Мат Бритин, ръководител на EMEA Business & Operations на Google, в публикация в блога на компанията.

Фондът е замислен да действа пет години. Европейската обсерватория за цифрови медии, която е проект на Европейската комисия, създадена миналата година и чиито членове включват проверители на факти и академични изследователи, ще оцени и подбере проектите.

Коментари: 0