Горанов очаква 3% спад на икономиката и рецесия

Финансовият министър представи три сценария за развитие

Горанов очаква 3% спад на икономиката и рецесия

Най-негативният сценарий, който разглеждаме е спад на икономиката с 3% през 2020 г. Като възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на тази година и да продължи следващата. Това стана ясно от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов на брифинг днес. 

Има и по-положителни сценарии, който включва запазване на растежа през 2020 г. до 0.7 на сто, разбира се със свиване на растежа от предварителните разчети. Другият говори за нулев растеж на икономиката през 2020 г. Това са трите сценарии очертани от министъра. 

Очакванията са, че ще влезем в рецесия, въпреки че все още не може да твърдим за подобно проявление, каза Горанов. Той добавя, че дефиницията на рецесия предполага няколко поредни тримесечия да се реализира спад.

Бюджетният дефицит се предвижда да бъде увеличен на 3.5 млрд. лв., а лимитът за държавен дълг от 2.2 млрд. лв. ще може да се увеличи до 10 млрд. лв. 

"Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, който ще се формира заради по-малкото приходи и повечето разходи. Общият размер на дефицита за 2020 г. ще достигне 3.5 млрд. лв., ако добавим и 700 млн. лв. за капитализация на ББР се получава 4.2 млрд. лв.", каза Горанов. 

„За да осигурим допълнителни фискални мерки, предлагаме увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2.2 млрд. лв.“, обясни още той. 

„Аз съм предложил адаптиране на приходната част на бюджета към очакванията за спад от 3%, за да можем да сме максимално подготвени с буфери“, коментира Горанов.

„Ако ограниченията продължат повече от три месеца възстановяването в предкризисните нива вероятно ще приключи чак в края на 2021 г.“, добави министърът.

Глобалната несигурност прави все по трудно прогнозирането на глобална европейска и българска икономика, добави той.

Предварително предвидените ръстове в годишния закон за бюджета няма да се реализират.

Днес ще предложим тези изменения и се надявам да срещнем по-широка подкрепа в Народното събрания и до края на седмицата да имаме изменен бюджет.

Ако се наложи да бъде изхарчен целият нов дълг, тогава ще говорим за дефицит от 6-7 от БВП, каза Горанов и добави, че дългът ще се връща от бюджета, а вдигане на данъци няма да има. 

Смятам, че консервативното планиране и добрата фискална политика през последните години, дават възможност, каза още той.

Коментари: 0