Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу правителството

Решаваща ще бъде позицията на министъра на отбраната Панос Каменос

Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу правителството

Гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на парламентарното заседание, на което опозоцията обяви, че ще внесе вота на недоверие

Снимка: БТА

Председателят на основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, пише Associated Press. Така партията възразява срещу сключеното споразумение между Ципрас и македонския му колега Зоран Заев за уреждане на спора за името на Македония.

Мицотакис, който говори пред народните представители по време на обсъждане на пакет икономически реформи, каза, че официално ще внесе вота на недоверие по-късно през деня, след планираното гласуване на реформите.

Във вторник Ципрас и Заев се съгласиха Македония да се прекръсти на „Северна Македония” и така да сложат край на спора, който пречи на Скопие да кандидатства за членство в Европейския съюз и НАТО. Враждата за името между Атина и Скопие от години предизвиква силно националистически настроения в двете страни и споразумението между двамата премиери беше посрещнато с гняв от критици и от двете страни на границата. Недоволните обвиниха Ципрас и Заев, че правят твърде големи отстъпки един пред друг.

Коалиционното правителство на Ципрас има мнозинство с четири мандата в 300-членния парламент в Атина. Споразумението със Заев обаче доведе до разкол в правителството. Позицията на министъра на отбраната Панос Каменос, който е председател на младшия партньор в правителството – дясната партия „Независими гърци” – ще е от решаващо значение.

Каменос по-рано е коментирал, още преди обявяването на споразумението, че той би се противопоставил на такъв документ при парламентарно гласуване. Това би направило Ципрас зависим от подкрепата на политическите му опоненти, за да се ратифицира споразумението в парламента. Засега обаче не ясно дали възраженията на министъра на отбраната ще го накарат да свали правителството, гласувайки срещу Ципрас при вота на недоверие.
Коментари: 0