Груевски получи политическо убежище в Унгария

Той избяга от Македония, където бе осъден на 2 години затвор

Груевски получи политическо убежище в Унгария
Бившият македонски министър-председател Никола Груевски, който избяга в чужбина след като бе осъден на 2 години затвор по обвинения в корупция, е получил официално политическо убежище в Унгария. Това стана ясно във вторник, като самият той потвърди информацията си чрез публикация в социалната мрежа Facebook. 

„Днес Република Унгария, страна от ЕС и НАТО, отговори положително на моята подадена по-рано молба за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония”, пише Груевски.

По-рано унгарският вестник Magyar Idok, позовавайки се на свои източници, съобщи, че имиграционните служби в страната са преценили, че молбата на Груевски отговаря на условията за предоставяне на убежище.

Присъдата на бившия македонски премиер бе издадена на 5 октомври, след което депутатите гласуваха да му бъде свален имунитета. От него се очакваше да се яви доброволно в затвора, но той не го направи и вместо това избяга в чужбина. 

Самият Груевски определи случващото се като „политическо преследване”. В Македония пък негодуват, че страна членка на ЕС си позволява да го укрива. 

Съдът призна Никола Груевски за виновен за това, че е оказал натиск върху държавни служители при закупуването на ненужно луксозна бронирана лимузина за 500 000 евро. Той управлява Македония цяло десетилетие, като за това време си спечели остри критики и в страната, и в чужбина, че е действал недемократично, следвал е враждебна външна политика и е отдалечил родината си от пътя на евроинтеграция. 

Коментари: 0