Гърция постави 13 острова в „тъмночервената“ COVID зона

Пътуването до островите, включени в „тъмночервената“ зона, не се препоръчва

Гърция постави 13 острова в „тъмночервената“ COVID зона

Снимка: Unsplash

4820 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията постави 13 гръцки острова в южната част на Егейско море в „тъмночервената“ COVID зона заради ръст на новозаразените там. Не се препоръчва пътуване до островите, освен по наложителни причини, съобщава Reuters. В списъка влизат едни от най-популярните дестинации за чуждестранни туристи – Миконос, Санторини и Родос, които всяко лято привличат милиони хора.

Гръцкият зам.-министър по по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас заяви, че Миконос и Йос са на „една крачка“ от въвеждане на строги противоепидемични мерки. Той съобщи, че ситуацията е тревожна и на островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос.

Гърция разчиташе най-много на популяризиране на т.нар. „чисти острови“, надявайки се, че така ще привлече повече туристи. Въпреки сравнително добрите месеци юни и юли, през които страната посрещна повече туристи от миналата година, с нарастването на новите случаи краят на летния сезон е несигурен.

„Очакваме да видим как ще реагира туристическият пазар“ коментира президентът на Асоциацията на хотелиерите в Родос.

Повече от 90% от посетителите на Родос са чужденци. Въпреки това чуждестранните посещения на германски и английски туристи са изключително ниски заради изискванията за пътуване и определянето на Гърция като рискова зона.

Миналата седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията постави и друга популярна дестинация в „тъмночервената“ зона – остров Крит.

Подкрепи Economic.bg