Губим до 60% от водата заради старата ВиК мрежа

Ако не направим реформата във водоснабдяването, няма да получим нито лев от ОПОС

Губим до 60% от водата заради старата ВиК мрежа

Снимка: БГНЕС

Автор: Илия Лазаров

Загубите на вода заради старата водопреносна мрежа достигат до 60% в някои области, а в Добрич те са 85%. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форума „Деветте пътя към еврофондовете. Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.”, организиран от в. „Труд” и 24 часа” с подкрепата на КРИБ, предаде репортер на Economic.bg.

Павлова съобщи, че Световната банка е изчислила, че са необходими 11,5 млрд. лв. за цялостно обновяване на ВиК мрежата в България. В новата ОП „Околна среда” обаче са предвидени едва 2,5 млрд. лв. Останалите средства ще бъдат привлечени чрез финансови инструменти и инвестиции.

Предвижда се нов подход в инвестирането – създаване на фонд за публично-частно партньорство, чрез който да се привлекат частни инвестиции и реинвестирането им в системата.

"За да се случи всичко това, трябва да има подобрено управление", посочи министърът на регионалното развитие.

Ръководеното от Павлова ведомство е бенефициент на над 50% от средствата по ОПОС. То е и основен контролен орган.

Според министъра трябва да се постави акцент върху подземната инфраструктура. Нужна е реформа и рехабилитация на ВиК мрежата. Това е приоритет и на ЕК, и на България. Без тази реформа Брюксел няма да отпусне предвидените средства. Изискванията на ЕК са за регионален подход – предвижда се обособяване на 28 водни територии (колкото са и областите в страната), във всяка от които да действа един обединен консолидиран оператор.

Според равносметката на Павлова от всички 28 водни територии 16 вече са формирани според европейските правила. Те са спазили основното нормативно изискване да бъдат обслужвани само от един воден оператор, който да е основен бенефициент по бъдещите проекти. София е 16-тата, където обаче положението е по-особено, тъй като има концесионер и общинският съвет изпълнява ролята на бенефициент.

Други 12 области обаче не отговарят на това изискване. Сред тях са Хасково и Разград, където има по 2 ВиК асоциации. Има и такива области, които се обслужват от повече ВиК оператори. При тези обстоятелства те няма как да получат финансиране по оперативната програма.

Павлова опроверга митовете, които се тиражират в публичното пространство относно ВиК сектора. „България е сред страните с добро водоснабдяване. 5000 населени места, където живее 99% от българското население, са водоснабдени. От друга страна над 300 села и малки общини не са водоснабдени, но там живее едва 1% от населението”, заяви тя.

Министърът изтъкна добрата нормативна база, която обаче трябва да бъде приложена на практика. Павлова обяви пряката полза от предвидените мерки за гражданите. В момента 4% от доходите на всяко българско домакинство се изразходват за вода. След реформата те ще бъдат намалени до 2,5%. 

Коментари: 0