Димитър Радев е новият шеф на БНБ (обновена)

Той получи 130 гласа \"за\", 16 \"против\" и 34 \"въздържал се\"

Димитър Радев е новият шеф на БНБ (обновена)

Снимка: БГНЕС

Автор: Ивайла Раденкова
Народното събрание избра Димитър Радев за новия гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Той получи 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се", като получи подкрепата на ГЕРБ, РБ, БДЦ и по на 7 депутати от ДПС и АБВ, предаде репортер на Economic.bg.       
 
Гласувани бяха четирите кандидатури за наследник на Иван Искров - Димитър Радев, Бисер Манолов, Виктор Йоцов и Григорий Вазов.  
 
"Започвам работа още от утре. Първата ми задача, ще бъде въпросът, който се задаваше многократно на заседанието, а именно новите подуправители. Утре сутрин ще внеса номинациите за подуправители на БНБ" каза Радев. 
 
Въпреки че стъпва в длъжност от 15. 07, той обяви имената на новите подуправители на БНБ, сред които са Нина Стоянова, която ще отговаря за банковото управление. Очаква се две от длъжностите да се поемат от предишните подуправители на БНБ. Новият гуверньор обяви, че банковият надзор ще се поеме от Димитър Костов, а емисионното управление от Калин Христов. 
 
Следват срещи с управителния съвет, директорите и бивши управители на централната банка. Радев заяви, че една от първите му задачи ще е да инспектира създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и ще разпредели задачите във връзка със изпълнението на плана за действие за БНБ, които бяха предложени в Народното събрание. 
 
"БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. Той ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност на Европейската централна банка (ЕЦБ) и в системата на европейските банки" увери като заключение Георги Радев. 
 
Гласувалите за Виктор Йоцов са 170, от които 44 "за", 22 "против" и 104 въздържали се. Подкрепилите Григорий Вазов са 43-ма, като 12 от тях бяха "против", а 116 се въздържаха от гласуване. Бисер Манолов получи 37 гласа "за", 18 "против" и 118 "въздържал се". 

Досегашният гуверньор Иван Искров бе освободен чрез гласуване минути преди избора на своя наследник.

Кратка биография на Димитър Радев:

От 1992 до 2001 г. Димитър Радев е бил заместник-министър на финансите с ресор държавен бюджет и държавни разходи. Министър по това време е Димитър Костов, който в момента е ръководител на управление „Банково“ в БНБ. От 1995 до 2002 г. Радев е член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ), а от 1998 г. е неин заместник-председател.

След 21 години работа в министерството Димитър Радев кандидатства за експерт с Международния валутен фонд. Започва работа там, но не от квотата на България, а след спечелен конкурс. В момента той ръководи мисиите за техническа помощ на страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Димитър Радев доскоро не беше толкова познат извън финансовите среди. Дори когато работеше в България, странеше от камерите и микрофоните. Затова за него се знае малко извън сухите биографични данни. Наскоро медии изнесоха информация, че сестра му работи в "Уникредит Булбанк", което беше изтъкнато като възможен конфликт на интереси. Той обаче не е коментирал темата. 

Важна задача за новия гуверньор е да подготви и проведе стрес тестовете на банките, които трябва да са приключили след година. Дългосрочна задача ще е и подготовката за присъединяването на страната към еврозоната.

Коментари: 0