Хамас с гранатомет за израелския външен министър

Четирима терористи са задържани при подготовка на атентат срещу Авигдор Либерман

Oсуетена атака

Хамас с гранатомет за израелския външен министър
3632 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Спецслужбите на Израел са арестували членове на движението "Хамас", подготвяли покушение над министъра на външните работи Авигдор Либерман. Това съобщи израелската Служба за обща сигурност ШАБАК, цитирана от световните медии.

По официална информация, става дума за подготовка на обстрел при придвижването на кортежа на първия дипломат на територията на Западния бряг на река Йордан по посока селището Текоа, където е домът на Либерман. „Заподозрените са събирали информация за движението на кортежа на министъра”, се казва в изявление на външното ведомство.

В текста се отбелязва, че предполагаемите заговорници са планирали да се сдобият с гранатомет, с който да обстрелват автомобила на министъра, който е и лидер на партията „Нашият дом Израел“.

Новинарският сайт Newsru Israel информира, че в терористичната група има четирима членове на палестинската организация, задържани от полицията и службите за сигурност. Начело на групата е 37-годишният активист на Хамас Ибрахим Салим Махмуд Зир, който има присъда в миналото. Покушението на Либерман било провокирано от антитерористична операция "Нерушимата скала", провеждана от спецслужбата ЦАХАЛ в Ивицата Газа.

Задържаните са се признали и за подготовка на други терористични атаки в региона, като по време на разследването на планирания атентат срещу шефа на израелското МВнР е разкрита и „атака с кола-бомба“ – организаторите са арестувани.

Медиите в Израел припомнят, че Хамас вече успя с едно убийство на член на израелско правителство – през 2001 г. от бойци на "Народния фронт на освобождаването на Палестина“, в йерусалимския хотел Hayatt е убит лидерът на „Моледет“ Рехавам Зееви – Ганди, заемал поста министър на туризма. Партиите на Зееви и Либерман тогава бяха коалиционни партньори в партиен блок "НДИ-Национално единство".

Подкрепи Economic.bg