Nestle разработва умна храна, която гори мазнини

Напитката или хапчетата ще бъдат насочени към хората с ограничена подвижност заради напреднала възраст, диабет или затлъстяване

Nestle разработва умна храна, която гори мазнини
3671 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Швейцарската компания Nestle разработва умна храна, която пресъздава ефекта от упражненията, пише изданието "Дейли мейл". 

Компанията планира да пусне на пазара напитка или хапче, което гори мазнини по същия начин като тренировката. Учени от централата в Женева са установили как ензим, отговарящ за регулирането на метаболизма, може да бъде стимулиран чрез веществото С13. Изследването е публикувано в списанието за наука Chemistry & Biology.

Това е първа стъпка в развитието на начин за имитиране на ефекта на горенето на мазнини от упражненията. Идеята на компанията е напитката или хапчетата да бъдат насочени към хората с ограничена подвижност заради напреднала възраст, диабет или затлъстяване, споделя Кей Сакамото, ръководител на проучванията за диабета и циркадния ритъм в Нестле.

По думите му изследователите са проучили как главния регулатор на метаболизма в тялото, ензимът АМРК, е контролиран на молекулярно ниво. "АМРК е ключов протеин във всяка клетка в тялото и обичайно се активира чрез упражнения. Той следи енергийния статут като датчика за гориво в колата и ви казва да заредите, когато енергията ви е ниска", казва проф. Сакамото.

Според него ролята на АМРК е важна, тъй като енергията е необходима за всички ключови физиологични процеси в тялото - от секретирането на хормон до движението на мускул и дори функционирането на мозъка.


Подкрепи Economic.bg