Берлин разреши сондажите за шистов газ и добива му след 2018 г.

Правителството въвежда най-строгите правила, съществували досега, уверява германският екоминистър Барбара Хендрикс

Фракинг, бите!

Берлин разреши сондажите за шистов газ и добива му след 2018 г.
200 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Федералната република Германия (ФРГ) има намерение да се откаже от тоталната забрана за добива на шистов газ по спорната технология за хидроразрив (т.нар. фракинг), информират европейските медии.

Според германската радио-телевизия Deutsche Welle (DW), кабинетът на Ангела Меркел е готов да разреши фракинга само при спазването на строгите еконорми – това се налага заради натиска на коалиционните партньори на канцлера.

За целта, от страна на управляващите има подготвен специален проектозакон, който е съгласуван след продължителни преговори. От вчера вървят съгласуванията между министерствата във федералното правителство. Законодателната инициатива предвижда добивът на неконвенционално синьо гориво чрез фракинг да бъде напълно забранен в районите, в които се намират запасите на питейна вода, в защитени зони, а също така в районите на височина над 3 000 м.

Газодобивните компании ще получат разрешение за проучвателни сондажи с цел идентифициране на евентуалните залежи. Едва в случай на успешни проучвания, регионалните власти ще могат да издават разрешителни за промишлен газодобив.

Министърът на околната среда и строителството Барбара Хендрикс коментира, че по този начин „правителството въвежда най-строгите правила, които някога са съществували“.

Основният приоритет според шефката на германското ековедомство остава защитата на екологията и питейната вода. Фракингът в промишлени обеми обаче ще бъде забранен до края на 2018 г. Първоначалната идея бе властите на ФРГ да забранят напълно проучванията и добива чрез фракинг чак до 2021 г.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg