Хартиените рецепти спират да важат на 1 юни

НЗОК напомня, че 31 май е крайната дата, на която ще се приемат и хартиени рецепти

Хартиените рецепти спират да важат на 1 юни

Снимка: Красимир Свраков

6480 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Хартиените рецепти ще се издават и обработват до 31 май 2021 г., след което ще спрат да важат, напомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От 1 юни влиза в сила предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти.

Промените в  Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, са обнародвани в бр. 37 от 7 май 2021 г. в „Държавен вестник“.

От НЗОК съобщават, че са информирали регионалните си подразделения, които трябва да запознаят с промените договорните си партньори – изпълнителите на медицинска помощ (ПИМП и СИМП), както и аптеките.

Eлeĸтpoннитe peцeпти зapaбoтиxa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa c идeятa дa фyнĸциoниpaт пълнoцeннo oт нaчaлoтo нa мaй. Дoceгa c тaĸивa paбoтexa caмo няĸoи пo-гoлeми aптeĸи в cтpaнaтa. Зaтoвa здpaвнoтo миниcтepcтвo yдължи дo ĸpaя нa aпpил cpoĸa, в ĸoйтo мoжe дa дeйcтвaт и xapтиeнитe. В началото на май месец стана ясно, че аптеките са се справили с софтуерните трудности, но не и болничните заведения. Това накара здравните власти да отложат стартирането на електронните рецепти до 31 май.

Коментари: 0