От 1 юни вече ще действат само електронни рецепти

Премахването на хартиените отново се отлага, този път заради болниците

От 1 юни вече ще действат само електронни рецепти

Снимка: Красимир Свраков

2228 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преминаването към изцяло електронни рецепти отново се отлага, като този път заявката е, че е за последно. Здравният зам.-министър в оставка Бойко Пенков съобщи, че дългоочакваната замяна на хартиените рецепти ще стане окончателно факт от 1 юни. Причина за предходното забавяне на прехода към изцяло електронни бе липсата на софтуерна готовност сред аптеките. Сега те са наваксали пропуските, но не и болничните заведения. Ето защо до края на май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти, а след това ще се премине изцяло към втория вид. 

Зам.-министърът обясни, че болничната система още не е готова, тъй като при сега действащата нормативна уредба издадената от болница е-рецепта не може да бъде изпълнена в аптека. 

Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на персонала в болниците из страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, обясни Пенков.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пък заяви, че „това е един процес, който в България дълго се отлагаше. Така че положителното е, че това ще се случи“.

Електронните рецепти заработиха от началото на годината с идеята да функционират пълноценно от началото на май. Досега такива с такива работеха само някои по-големи аптеки в страната. Затова здравното министерство удължи до края на април срока, в който може да действат и хартиените. А сега – до края на май.

По думите на Бойко Пенков до момента са издадени около 10 000 електронни рецепти, от които 3000 не са били изпълнени.

Коментари: 0