Хазартният бизнес обвинява временния шеф на ДКХ в злоупотреби

Фирми се оплакват, че Мариян Попов вече злоупотребява със сегашната си позиция на временно изпълняващ длъжността председател

Хазартният бизнес обвинява временния шеф на ДКХ в злоупотреби
4934 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Дългогодишният главен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Мариян Попов от няколко седмици е временно изпълняващ длъжността председател на Комисията, а бизнесът вече се оплаква, че злоупотребява с властта си. Попов е сложен на временния пост, след като предишният председател Мария Филипова бе назначена за зам.-председател в Комисията за финансов надзор (КФН).

В хазартната индустрия обаче той има противоречиво име. Някои фирми в бранша споделят, че Попов е човекът, който подкрепя дейността на едни играчи на пазара за сметка на други, изцяло с користни цели. Той също е и човекът, който като главен секретар на ДКХ избра кои НПО-та да си разпределят 2 млн. лв. през 2015 г. В последствие журналистически разследвания разкриха зле прикрита схема, чрез която парите да се пренасочат към новосъздадени и регистрирани на 20-годишни младежи неправителствени организации, голяма част от които свързани пряко или косвено с хазартни фирми в България.

Фирми от бранша, пожелали да останат анонимни, споделят, че веднага след назначението си за временно изпълняващ длъжността председател на ДКХ Мариян Попов е започнал да злоупотребява с поста си. За пример се дава игрална зала на Петте кьошета в София, собственост на казино „Сезам”. Според "19 минути" срещу залата има подаден сигнал, че ѝ липсва задължителното 300-метрово отстояние от 20-о основно училище „Тодор Минков“. Според информацията на сайта Попов получава всеки месец определена сума, като срещу нея поема ангажимент да не я затваря и да не отнема нейния лиценз за организиране на хазартни игри.

Отново по информация на "19 минути" Мариян Попов провежда срещи с организатори на хазартни игри от Бургаския регион, като според фирми от бранша целта му е да ги „рекетира“ с 1000 лв. такса спокойствие. Срещу тази сума той уреждал безпроблемни проверки на отчитащите се зали.

Economic.bg научи, че финансовият министър Владислав Горанов не възнамерява да назначи Мариян Попов за постоянно на ръководния пост и в рамките на дни ще бъде избран друг титуляр за него.

През 2015 г. Мариян Попов проведе скандалния конкурс за разпределението на 2 млн. лв. Сумата е събрана за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел (НПО), определени за осъществяване на общественополезна дейност, за дейности за социално отговорно поведение от парични вноски регламентирани в чл. 10А от Закона за хазарта.

Със Заповед № З-305/05.01.2015 г. Мариян Попов е определен за ръководител на комисията по оценяването и подборът на проектните предложения. От Попов зависи избора на печеливши НПО, между които ще се разпредели огромната сума. Той създава четири НПО, които в последствие да предложи за финансиране.

Това в крайна сметка са:

•    „Инвестиции и ресурси за човека“;
•    „Център за превенция от вредни навици“;
•    „Младежите с лице към Европа“;
•    „Заеми мястото си в Европа“.

От публичния Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието (ЦРЮЛНЦ) и от фирмените им дела в СГС става ясно, че това са млади хора на по 20-21 години, а сдруженията им са регистрирани в последния момент, което означава, че нямат никакви познания в областта на хазарта. Регистрирането в последния момент показва, че са създадени специално за конкурса.
На 11.12.2015 г. е одобрено финансиране на седем дружества, като с Решения №: Н-42, Н-48,  Н-53 и Н-55 е одобрено финансирането на проектите на създадените от Попов НПО със суми на обща стойност над 1 млн. лв., както следва:
  1. Сдружение „Младежи с лице към Европа“ - 279 920.05 лв.  за проекта си „Ефектът от хазарта – какво знаем за него?“;
  2. Сдружение „Център за превенция от вредни навици“ - 283 486.30 лв.  за „Не – зависимост – превенция и лечение на хазартната пристрастеност“;
  3. Сдружение „Заеми мястото си в Европа“ - 252 201.64 лв.  за проекта „Хазартът през призмата на социалната отговорност“;
  4. Сдружение „Инвестиции и ресурси за човека“ -  246 543.35 лв.  за  проекта си „Живот без хазарт“.
След подаден сигнал до Огнемир Митев – тогава председател на комисията по хазарта, относно съмнителните обстоятелства свързани с конкурса, финансирането към четирите дружества е спряно. Така планът за незаконното усвояване на над 1 000 000 лв. от Мариян Попов е стопиран в последния момент.

Преди назначаването му в ДКХ Мариян Попов е дългогодишен служил в Инспектората към Министерство на финансите, там също е заемал длъжност, с която се е очаквало да противодейства на корупцията и закононарушенията в системата на Министерство на финансите.
Коментари: 0