Холандската Dietsmann купи българската \"Енергоремонт Холдинг\"

Компанията ще продължи да бъде управлявани от Теодор Осиковски и запазва дейността си

Холандската Dietsmann купи българската \
4292 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Холандската компания Dietsmann официално финализира сделката по покупката на българската "Енергоремонт Холдинг". Прехвърлянето на 97% от акциите на дружеството е станало факт на 27 юли. Останалите 3% от листнатата на БФБ компания за момента остават собственост на миноритарните акционери на българското дружество.

Цената на сделката остава конфиденциална,въпреки че "Енергоремонт" е публична компания. На пресконференцията, на която бе обявено финализирането на сделката, стана ясно, че дружеството ще има ново име и то ще е съчетание между сегашното име и наименованието на холандската компания.

Компанията ще продължи да бъде управлявани от инж. Теодор Осиковски - досегашен изпълнителен директор. От холандска страна в управлението ще е Росен Христов, който е специалист по сливания и придобивания на компании в световен мащаб.

"От утре ще работим усилено, за да направим компанията по-ефективна и конкурентоспособна. Разчитаме, че ще създадем изключително силна компания на българския пазара. Още от другата седмица започваме внедряването на ERP системи, ефективни процеси за управление и снабдяване. Ще има рефинансиране на оборотния капитал с банки, които работят в България", каза Росен Христов. Той добави, че е подготвен силен управленски екип, като голяма част от настоящия екип на компанията ще остане в нея. "Ще бъде удвоен бюджетът за благотворителност и социални проекти. Ще изпълняваме всички поръчки на клиентите и ще се фокусираме върху разширяване на пазарния дял в България и на Балканите", добави той.

Дейността на "Енергоремонт" остава същата - реконструкция, модернизация, изграждане на енергийни мощности, минна промишленост, транспортна и енергийна инфраструктура, произвежда метални конструкции.

Един от основните акционери в българския холдинг бяха "Миления 77" (33.03%), в която участие имат бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от БСП Йордан Костадинов, бившият енергиен министър в правителството на НДСВ Милко Ковачев, дружеството "Стеком 7" на Владимир Христов и Стилиян Христов, както и синът на Богомил Манчев – Петър Манчев. Други по-големи акционери в холдинга бяха "Българска енергетика" (32.09%) на Николай Златев и Николай Райчев, "Нови енергийни и индустриални технологии" (21.59%) и "Геоприбор" (10.8%) с основен акционер Теодор Осиковски.

"Поставихме нова посока на дългия и успешен път на „Енергоремонт“. Продажбата не беше лесно решение за основните акционери. Имали сме много други предложения през годините, но целта не е била осребряването на тази инвестиция, а правилното й развитие. Благодаря за доверието, което ми дават новите собствениците, оставяйки ме на поста и се надявам да го оправдая с годините. Имаме възможност да станем освен добра национална, но и международна компания", каза инж. Осиковски.

Холандската Dietsmann е един от най-големите световни доставчици на услуги за техническо обслужване на предприятия в сферата на нефтената, газовата, енергийна и  добивна промишленост.

"Преди една година се насочихме към Балканите и решихме да разширим дейността си в района. Правейки проучване, разгледахме няколко възможности и попаднахме на „Енергоремонт“. След месеци преговори с радост обявяваме, че „Енергоремонт“ и Dietsmann ще работят заедно. Dietsmann е сред най-големите холандски инвеститори в България и се радваме, че ще успеем да помогнем за развитието на тази обещаваща европейска страна", каза Питър Кутеман, председател на УС на Dietsmann.
Подкрепи Economic.bg