HomeMax придоби двата магазина HIT в София

Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката

HomeMax придоби двата магазина HIT в София
Собственикът на веригата магазини HomeMax – „Родна земя холдинг“ е придобил 100% от капитала на „ХиТ Хипермаркет“ от „Хит Булгариен“ ГмбХ, Германия. Това става ясно от съобщение до Българска фондова борса. Капиталът на дружеството, притежаващо два магазина в София, е разпределен в 221 000 дяла с номинална стойност 100 лева всеки.

Приключването беше осъществено след получаването на разрешение за концентрация от Комисия за защита на конкуренцията.

В момента "Хит Хипермаркет" ЕООД има само два магазина за бързооборотни хранителни и нехранителни стоки в България, намиращи се в столичните квартали "Младост" и "Люлин". Те бяха открити през 2002 г. от германски инвеститор, но през последните години отчитат постоянни загуби, а клиентите им намаляват. Вероятно именно това е причината за продажбата им.

Желанието на досегашния собственик на HIT да напусне пазара е от години, но явно чак сега се е намирал кандидат купувач. Сделката е част от актуалната тенденция западни търговци на дребно да напускат българския пазар, ако не са лидери в сектора.

С тази сделка "Родна земя холдинг" АД затвърждава намерението си да инвестира в дейности, свързани с търговията със стоки на дребно. Съответно планираната сделка би позволила навлизане в нов пазарен сектор чрез използването на вече работещ модел с намерение за разширяване на дейността.
Коментари: 0