Производството в САЩ с първи спад от 2016 г.

Това прекъсва поредицата от 35 месеца на растеж

Производството в САЩ с първи спад от 2016 г.

Снимка: Pixabay

Индикатор на производството на САЩ от Института за управление на доставките показа, че секторът се свива през август и това е първият му спад от 2016 г.

Индексът PMI за производство на ISM в САЩ намалява до 49,1% през август, което е най-ниското ниво за повече от три години. Всяко отчитане под 50% сигнализира за свиване.

„Респондентите изразиха малко по-голяма загриженост относно търговските сътресения между САЩ и Китай, но търговията остава най-важният проблем, индикиран от силното свиване на новите експортни поръчки“, казва в изявление Тимоти Фиоре, председател на Комитета за проучване на бизнеса за производство на ISM.

Ескалиралата търговска война с Китай отнема значителна част от производствения сектор, един от големите победители при управлението на Тръмп. В неделя влязоха в сила нови мита за китайски стоки на стойност 112 милиарда долара, които са насочени към много ежедневни хранителни стоки и стоки за бита, припомня CNBC.

Свиването през август слага края на поредица от 35-месечен период на ръст, при който PMI е средно 56,5%, според ISM. Данните за производството и заетостта също показаха свиване през август за първи път след растежа им за почти три години, показват данните на ISM.

Новите поръчки за износ, според ISM, се забавят втори месец подред до най-ниското си ниво от април 2009 г.

Данните от IHS Markit, също публикувани в понеделник, показаха, че производството в САЩ се забавя до 50.3 през август, най-ниското му ниво от септември 2009 г.
Коментари: 0