Борисов вече не иска България да влиза в Шенген

Българският премиер вече е много притеснен от мигрантския натиск по границата с Гърция

Борисов вече не иска България да влиза в Шенген

Снимка: МС

В настоящия момент не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция, както и заради факта, че в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати. Това заяви в отговор на въпрос на БНТ премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага.

Според Борисов на България вече не ѝ е изгодно да влиза в Шенген. „Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика. Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти. Ако Александър (председателят на групата на ХСС Александер Добринд – бел. ред.) каже „Вие сте в Шенген, те ще напълнят и България. Имаме хубава поговорка: „Всяко зло за добро“. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген“, обясни Борисов.

Това е коренно различна позиция на Борисов спрямо досегашната категорична заявка на правителството и на самия него, че Шенген е един от приоритетите на управлението. За последно българският премиер искаше да влизаме в Шенген през юли, когато се опита да издейства това, възползвайки се от трудните преговори за избор на нови лидери на европейските институции.

„Исках да те видя, защото се очертава такъв компромис - Вебер на парламента, ти на комисията. Знаеш кое ни е важно - механизмът, Шенген, реформите, които по твоя списък правим в съдебната система“, каза Борисов на Франс Тимерманс, когато двамата се срещнаха на 1 юли. Тогава българският премиер дори изненада своя германски събеседник като го пусна „лайв“ във Facebook. Тимерманс обаче го помоли да спре записа.

Не е ясно дали промяната на позицията на Борисов не е свързана с евентуален отказ за присъединяване към Шенгенското пространство, който той да е получил днес на германска земя.
Коментари: 0