Honda потвърди, че затваря завода си във Великобритания

Над 3500 служители работят там

Honda потвърди, че затваря завода си във Великобритания

Японският производител на автомобили Honda потвърди, че затваря завода си в Суиндън, Великобритания, закривайки хиляди работни места.

Компанията заяви, че след консултации с редица организации и групи, включително правителството, тя е решила, че „не съществуват жизнеспособни алтернативи“.

Освен 3500-те души, пряко наети от компанията в Суиндън, вероятно ще бъдат засегнати и работни места на още 12 500 души, които работят във веригата за доставки на завода и други предприятия, зависещи от работната сила на фирмата.

„Потвърждаваме затварянето на фабриката на Honda в Суиндън. Ние разбираме въздействието на това решение върху нашите сътрудници, доставчици и по-широка общност. Ние се ангажираме да продължим да ги подкрепяме през следващите фази в процеса на консултации“, коментира ръководителят на дружеството в страната Джейсън Смит.

Суиндън е единствената фабрика на автомобилния гигант в ЕС. Заводът е основен играч в индустрията за производство на автомобили в Обединеното кралство и през миналата година е съставлявал повече от една десета от общото производство на автомобили в страната.

Въпреки решението за закриване на завода, който е в експлоатация от 1985 г., фирмата заяви, че ще продължи дейност в европейската си централа в Бракнел, Бъркшир. 

Коментари: 0