Въпреки оставката на зам.-директора на Фонд „Земеделие“ тя все още е на работа

Премахването ѝ от поста ще бъде гласувано след проверката по случая с къщата за гости, строена с европари

Въпреки оставката на зам.-директора на Фонд „Земеделие“ тя все още е на работа
2048 ~ 2 мин. четене

Въпреки че в края на месец април министърът на земеделието и храните Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова по искане на премиера Бойко Борисов, Мизова все още е на поста си. Причината е, че Управителния съвет на Фонд „Земеделие“ все още не е свикал заседание, на което да бъде гласувана оставката ѝ.

„Капитал“ съобщава, че Порожанов е решил да отложи разглеждането на въпроса, очаквайки резултатите от проверката по случая с къщата за гости, строена с европари, в чиято реклама се оказа телефонът на зам.-директора. Тогава той бе открит в сайта за резервации (www.hoteliinfo.com) на къщата за гости „Тара“ в с. Юндола.

На 30 април Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Той направи това по искане на премиера Бойко Борисов като беше съобщено, че предстои да бъде извършена проверка. Багдатова-Мизова е подала своята оставка и тя ще бъде приета, съобщиха тогава от земеделското ведомство.

Според източници на „Капитал“ в периода около великденските празници тя дори е била изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ по заместване, тъй като титулярят Живко Живков е бил в отпуск. Тази информация беше потвърдена и от фонда: Багдатова-Мизова е оглавявала институцията на 30 април, 2 и 3 май.

Причината Багдатова-Мизова все още да не е освободена от поста си е, че от 30 април досега не е свиквано заседание на Управителния съвет на фонда, който по закон трябва да гласува оставката ѝ. Председател на УС по право е земеделският министър, а членовете му са директорът на фонд "Земеделие" и зам.-министри от няколко ведомства, сред които тези на икономиката, екологията и регионалното развитие. Към момента не изглежда да има обективна причина съветът да не провежда заседания, още повече че решения могат да бъдат взимани и неприсъствено, каквато практика въобще не е изключение в годините назад, пише изданието.

От фонд „Земеделие“ обясниха, че съгласно устройствения правилник "заседанията на Управителния съвет се свикват от председателя". Това може да се случи при необходимост, но най-малко веднъж на три месеца, уточняват оттам. В отговор на въпрос на „Капитал“ защо агроминистърът, който е и председател на УС на фонда, не е насрочил заседание, което да разгледа освобождаването на Багдатова-Мизова, от земеделското министерство съобщиха единствено, че "след като излязат резултатите от проверката", която МВР и прокуратурата извършват по случая, "оставката й ще бъде разгледана на управителен съвет".

Коментари: 0