HSBC отдели над $1 млрд. за обезщетения

Въпреки това, банката отчете печалба от 4,61 млрд. долара

HSBC отдели над $1 млрд. за обезщетения
192 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-голямата банка в Европа по пазарна капитализация - HSBC, задели провизии на стойност над 1 млрд. щатски долара за уреждане на искове от регулатори и клиенти, пише Bloomberg. Приблизително с толкова се разминават резултатите ѝ за третото тримесечие от очакванията на анализаторите.

Банката отчете печалба преди данъци за периода от 4,61 млрд. долара, което е над тази година по- рано – 4,53 млрд. долара, но остава под средните прогнози за 5,47 млрд. положителен финансови резултат.  

Начислени са провизии от 378 млн. долара за споразумение по обвиненията на регулаторите в манипулиране на водещи валутни котировки и още 701 млн. долара за индивидуални искове на клиенти.

Досега финансовите институции замесени в грандиозния скандал с валутната търговия са отделили 2,4 млрд. долара в балансите си за посрещане на санкции и обезщетения. През изминалата седмица Royal Bank of Scotland провизира близо 640 млн. долара, следвайки 800 млн. долара от Barclays и 600 млн. от Citigroup.

Акциите на банката се понижиха с 0,3% в началото на търговия в Лондон до 637,5 пенса за брой. Пазарната ѝ капитализация се е понижила с 3,8% от началото на годината до около 122 млрд. британски паунда.  

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg