Москва навива Сараево за \"Южен поток\" с \"милиарди долари инвестиции\"

Въпреки проблемите с ЕС, газопроводът ще се строи, уверява посланикът на РФ в Босна и Херцеговина Пьотр Иванцов

Геополитиката на аргументи

Москва навива Сараево за \
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новоназначеният руски посланик в Сараево Пьотр Иванцов обещава „милиарди долари вложения“ в икономиката на Босна и Херцеговина при реализация на проекта за разклонение от газопровода „Южен поток“.

"Южен поток" ще донесе на Босна и Херцеговина милиарди долари инвестиции и това ще означава създаване на нови работни места", увери дипломатът на РФ за страната.

Той изтъкна, че след действащото замразяване на работата по мегапроекта от страна на България и др. членки на Европейския съюз (ЕС) по трасето, предстои възобновяването му. "Тръбопроводът ще се реализира, въпреки настоящите проблеми, защото това е много голям енергиен проект за Европа, който има за цел да разшири съществуващата газопреносна мрежа", заяви руският посланик.

Той призна, че властите в Сараево имат няколко алтернативи: „Но какво ще избере Босна и Херцеговина зависи само от политиците“. "Ние дискутирахме този въпрос с лидерите на Република Сръбска“, коментира той интереса към проекта от страна на автономията с етническо сръбско население.

„Президентът Милорад Додик подписа меморандум за разбирателство с "Газпром", а интерес към проекта прояви и Съветът на министрите", обобщи посланикът на РФ Иванцов.

Както е известно, Белград не планира да спира работата по „Южен поток“, въпреки заплахата от страна на Брюксел за неизбежни последствия при преговорите на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Повече от това, пищният прием от страна на сръбския държавен глава Томислав Николич, оказан на руския му колега Владимир Путин само потвърди позицията на Белград за реализация на проекта напук на ЕС.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg