Huawei се надява Байдън да поправи стореното от Тръмп

Основателят на китайската компания с първи публични коментари за новата администрация на САЩ

Huawei се надява Байдън да поправи стореното от Тръмп

Снимка: БТА

572 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Основателят на Huawei Technologies Рен Джънфей се надява администрацията на Джо Байдън да поправи щетите, нанесени от тази на Доналд Тръмп. Той поясни, че е време търговските отношения между двете световни икономики да преминат към ново ниво, предава Reuters.

„Надяваме се, че новата администрация ще има отворена политика в полза на американските фирми, а също и икономическото развитие на САЩ“, поясни Рен, който каза, че ще приветства възможността за телефонен разговор с Байдън.

Huawei се оказа една от разменните монети в отношенията между САЩ и Китай, които навлязоха във войнствен режим по времето на Тръмп. „САЩ искат да имат икономически растеж, а Китай също иска да има икономически растеж“, изтъкна по този повод основателят на Huawei. 

Huawei, водещ производител на телекомуникационно оборудване в Китай, беше подложен на силен натиск от предишната администрация. През 2019 г. компанията бе добавена към „чернения списък“ на САЩ с мотива е, че застрашава националната сигурност. Китайският гигант отрича тези твърдения, а Вашингтон така и не успява да приложи доказателства за твърденията си. 

Присъствието на компанията в този списък на практика забрани на американските фирми да продават технологиите си на Huawei. През август 2020 г. забраната беше разширена и до чуждестранните фирми, достигайки до основни доставчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing. Всичко това прекъсна достъпа на Huawei до ключови компоненти – като софтуера на Google и жизненоважните чипове.

Основателят на телекомуникационния гигант заяви, че ще е изключително трудно Huawei да бъде заличен от този списък. Надеждата му обаче, че компанията все пак ще има възможност за търговски стокообмен. Той подчерта, че въпреки трудностите Huawei е достатъчно стабилна, за да оцелее. По последни данни компанията постигна положителен ръст както за приходите през 2020 г., така и за нетната печалба. На смартфон пазара обаче позициите на бранда се сриват, а някои анализатори дори прогнозират свиване на дела до едва 4%

Подкрепи Economic.bg