Най-големите митове при управлението на личните финанси

Най-големите митове при управлението на личните финанси

Снимка: Unsplash

1564 ~ 2 мин. четене

Когато става въпрос за управление на личните финанси, вероятни сте чували какви ли не правила и съвети. „Харчете по-малко, отколкото печелите“, „Започнете със спестяванията за пенсионна възраст от по-рано“ или пък „Придържайте се основно и само към бюджета си“. Но има и някои митове за управлението на личните финанси.

Всички дългове са лоши

Дълговете са от онези неща, от които трябва да се пазим и никога да не изпадаме в ситуация, че да ги имаме в повече, казват много хора. Но все пак има и нещо като „добър дълг“. Той има нисък лихвен процент и може да помогне за натрупването на богатство с течение на времето. Идеята е, че „добрият дълг“ ще ви донесе допълнителна стойност в бъдеще. Пример за подобни дългове са ипотеките или тегленето на заем за обучение.

В същото време обаче „лошите дългове“ могат да ви поставят във финансово неизгодна позиция. Това са например кредитните карти с високи лихвени проценти.

Дългът по кредитната карта е едно от най-опасните неща. Много по-лошо от това да инвестирате зле или да спестявате пари под матрака", казва Майкъл Ресник, старши съветник по управление на финансите в GCG Financial, предава CNN Business.

Наемането е като да изхвърлите парите си

Покупката на дом може да помогне за изграждането на богатство, тъй като се надяваме да натрупаме капитал с течение на времето. Но да станеш собственик на жилище не винаги е финансово изгодно.

Покупката на дом може да бъде страхотна инвестиция в дългосрочен план, но не е задължително да е подходяща за всички", казва Трина Пател, мениджър по финансови консултации в приложението за управление на пари Albert.

Процесът по закупуване на жилище идва с много предварителни разходи, включително авансово плащане. Има разходи и извън ипотеката, както и различни такси, данъци и застраховки.

За хората, които планират да живеят в даден район само за няколко години, наемането може да има по-голям финансов смисъл.

Ще харчите по-малко пари, когато се пенсионирате

Има общо правило, че трябва да се стремите да имате около 80% от годишната си заплата преди пенсиониране. Идеята е, че вече няма да се налага да спестявате, ипотеката ви ще бъде изплатена или ще харчите по-малко, ако няма да работите всеки ден, или поне така мислите.

„Имаме няколко клиенти, които харчат повече пари в пенсия, защото най-накрая имат време да пътуват или искат да си купят дом, или искат да помогнат на внуците с финансите за колежа“, каза Чад Чейс, управляващ директор, клиентски услуги, в Garrett Investment Advisors.

Невъзпитано е да се говори за пари

За някои говоренето за пари се смята за табу. Но разговорите с финансова насоченост с партньора ви може да помогне за установяване на излишните разходи и пресмятане.

„И ако имате деца, дръжте ги в течение и ги научете възможно най-рано на това как да управлявате парите“, каза Пател.

Споделянето на вашата заплата може да помогне да се намерят „дупките“ във вашите финанси и да намерите начин да решите финансовите си проблеми.

Подкрепи Economic.bg