Забавената ваксинация вече струва €90 млрд. на Европа

Държавите с най-добър прогрес при процеса по имунизация ще се възстановят икономически най-бързо

Забавената ваксинация вече струва €90 млрд. на Европа

Снимка: БТА

1096 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Забавянето на ваксинацията в Европа струва десетки милиарди евро на държавите, като разходите ще продължават да се увеличават, докато степента на имунизации продължава да бъде под оптималното ниво. Това става ясно от прогнозата в новия доклад на компанията за кредитно застраховане Euler Hermes.

Ваксини срещу коронавирус

След като завърши 2020 г. със светлина в края на тунела, Европа сега се сблъсква с тежка реалност: петседмично закъснение на фронта на ваксинацията, което ако не бъде коригирано с ускорение следващия месец, ще струва близо 90 млрд. евро на икономиките през първото тримесечие на 2021 г. Сумата е четири пъти по-голяма от стойността на споразуменията, които ЕС сключи с производителите на ваксини.

Поставянето на кампанията за ваксиниране в релси е от ключово значение, тъй като ще позволи връщане към нивата отпреди кризата до средата на 2022 г. Икономиката на ваксините е свързана с повишаване на доверието - рестартиране на икономиката на услугите, освобождаване на принудителни и предпазни спестявания и възобновяване на корпоративни инвестиции.

В доклада си глобалният лидер в застраховането на търговски кредити изчислява, че икономическите разходи за забавянето на разпространението на ваксинацията сега надвишават цената на закупуването на ваксини с коефициент 1:4. С други думи, едно евро, похарчено за ускоряване на ваксинацията (т.е. инфраструктура, увеличаване на производството на ваксини), може да спести на страните от ЕС четири пъти повече евра в загубена продукция.

В крайна сметка в икономиката на ваксините има само черно или бяло. Икономики, които завършват състезанието първи, ще бъдат възнаградени със силни положителни мултипликационни ефекти, презареждащи потреблението и инвестиционната активност през второто полугодие на 2021 г. Докато изоставащите с ваксинациите ще останат заседнали в кризисен режим и ще бъдат изправени пред значителни разходи – икономически и политически“, пише в анализа на Euler Hermes.

Според данните от портала Our World In Data именно България е на последно място в Европейския съюз по процент ваксинирани от населението и следователно тя е най-застрашена от изправяне пред значителни разходи.

Euler Hermes прогнозира още, че фискалната подкрепа, която правителствата отпускат в кризата, няма да намалее през 2021 г., а ще остане агресивна, тъй като мрежите за обществена безопасност се удължават и подсилват, за да подпомогнат доходите на домакинствата и да запазят дългосрочните белези на икономиката.

В същото време ЕС може да се сблъска с голям проблем, тъй като забавеното връщане към нормалността ще нанесе значителен удар по доверието в европейския проект и е силно вероятно да увеличи риска от увеличаване на политическата несигурност.

Подкрепи Economic.bg