Първа сделка между държави за въвеждане на „ваксинационен паспорт“

Гърция и Израел подписаха споразумение, с което ще позволяват на ваксинирани хора да пътуват свободно между двете страни

Първа сделка между държави за въвеждане на „ваксинационен паспорт“

Снимка: Unsplash

14084 ~ 1 мин. четене

Гърция и Израел подписаха споразумение, което ще позволи на ваксинираните срещу коронавирус хора да се движат свободно между двете страни, след като пътуванията бъдат подновени.

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя ЕС да приеме общ „ваксинационен паспорт“, който да се използва при пътуване. От Брюксел обаче все още се колебаят дали да вземат такова решение и оставиха дискусиите за по-късен етап. Противниците на ваксината срещу коронавирус изразиха мнение, че въвеждането на подобен инструмент би означавало дискриминация на определени групи хора.

В Израел и Гърция вече се прилагат т. нар. „зелени паспорти“. Те се дават на хора, които са получили дози от ваксина срещу коронавируса. С постигната сделка двете държави ще признават информацията от въпросните сертификати и пътуванията ще се осъществяват напълно свободно.

Очаквам това, което ще правим с Израел, да бъде пробна версия на онова, което можем да направим с други страни", каза Мицотакис по време на посещението си вчера в Йерусалим, предава Politico.

В неделя гръцките власти удължиха ограниченията за пътуване за всички международни полети. Пристигащите трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди полета, както и да се карантинират за 7 дни. Към момента всички международни полети до/от Израел остават забранени.

„Очаквам, че до април ще сме успели да овладеем натиска на пандемията и ще продължим с още по-бързи темпове ваксинацията“, отбеляза гръцкият премиер. Мицотакис беше първият държавен лидер, който още през януари лансира пред ЕК идеята за въвеждане на COVID-паспорти. Оттогава яростно настоява за развитие по въпроса.

Подкрепи Economic.bg