Facebook отново вдига мерника на антиваксърите

На фона на продължаващата пандемия от COVID-19 и опитите за овладяването ѝ

Facebook отново вдига мерника на антиваксърите

Снимка: Unsplash

Facebook от години води борба с дезинформацията по отношение на ваксините, а сега, когато темата е по-актуална от всякога, социалнaта мрежа предприема нови действия. Компанията обяви, че отново преразглежда политиките си в сферата, като целта ѝ е да ги направи още по-строги.

По-трудно намиране на акаунти, през които хората биват убеждавани да не се ваксинират. Това е един от начините, по които Facebook планира да се бори с дезинформацията по темата. Идеята е подобни потребители или страници да станат по-слабо видими и откриваеми от аудиторията.

Информацията идва, след като по-рано CNN алармира, че Instagram продължава да показва на видно място антиваксър акаунти, а Facebook групи срещу ваксините са твърде лесно откриваеми. Всичко това даде нов повод за загриженост сред експертите в областта на общественото здраве.

Сега Facebook излезе с изявление, че разширява усилията си по премахването на фалшиви твърдения, включително и в платформата си Instagram.

Компанията също така обяви, че ще започне да показва връзки в своя „Информационен център COVID-19“ към местни здравни уебсайтове. Целта е да подобри осведомеността на потребителите за процеса на ваксинация.

Facebook отдавна се бори с антиваксърското съдържание. През декември компанията заяви, че ще премахне публикации с неверни твърдения за COVID ваксините, които вече са развенчани от здравните власти. Става дума за неоснователни теории на конспирацията, като тези за наличието на микрочипове във фармацевтичните препарати.

През март 2019 г. Facebook заяви, че ще „понижи класирането на групи и страници, които разпространяват дезинформация относно ваксинациите“, като не ги включва в препоръките при въвеждане на думи в търсачката. Въпреки това информацията за антиваксърството продължи да бъде широко и лесно достъпна.

Коментари: 0