Фон дер Лайен призна провала на ЕС с ваксините

Председателят на ЕК предупреди, че ще има проблеми с доставките и занапред

Фон дер Лайен призна провала на ЕС с ваксините

Снимка: БТА

2936 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна за грешки при договарянето на ваксините срещу COVID-19. Тя също така предупреди в интервю за германския вестник Süddeutsche Zeitung, че не може да изключи нови трудности при доставките.

Ваксини срещу коронавирус

„Трябваше по-рано да подсигурим производството и доставките“, признава Фон дер Лайен. Признанието ѝ идва след сблъсъка, който се получи между Европейската комисия и AstraZeneca. Компанията изпитва трудности да доставя за Европейския съюз, докато във Великобритания няма тези проблеми. Брюксел обвини фирмата, че не е солидарна, а тя пък напомни на Блока че са закъснели много с поръчките за разлика от Лондон.

„Сега работим с индустрията, за да помогнем на производството на ваксините“, казва председателят на ЕК.

Начело на нова работна група за подпомагане на производство на ваксини застава еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон.

Назначението на бившия френски министър на финансите, смятан за близък до президента Макрон, се възприема като отговор на ожесточената критика срещу Еврокомисията за провала в доставките. Макар Франция официално да защитава решението, Европейската комисия да води преговорите от името на 27-те, президентът Макрон не крие разочарованието си, съобщава Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.

Подкрепи Economic.bg