Ваксината на Johnson & Johnson е 85% ефективна с една доза

Компанията поиска от американските регулатори спешно одобрение на лекарството си

Ваксината на Johnson & Johnson е 85% ефективна с една доза

Снимка: БТА

3377 ~ 1 мин. четене

Johnson & Johnson поиска спешно одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за разработваната от нея ваксина срещу коронавирус. Заявката е изпратена до Агенцията по храните и лекарствата, а процесът може да отнеме няколко седмици, предаva CNN.

Ваксини срещу коронавирус

„Днешното искане на разрешение за спешна употреба на нашата разследвана ваксина срещу COVID-19 с с една доза е основна стъпка към намаляване на тежестта на заболяването сред хората в световен мащаб и прекратяване на пандемията“, д-р Пол Стофелс, главен научен директор в компанията.

FDA е насрочила публично заседание на своя Консултативен комитет по ваксини и свързани биологични продукти за 26 февруари. Независимата група от експерти ще разгледа данните и ще направи препоръка, която агенцията взима предвид при крайното решение.

Това означава, че одобрението няма да дойде преди края на месеца, ако FDA реши да предостави такова. Но добавянето на трета ваксина към микса от лекарства на пазара би увеличило както предлагането, така и гъвкавостта на САЩ да ваксинират населението.

В третата фаза от изпитанията ваксината е показала 85% ефективност. Препаратът на Johnson & Johnson има някои предимства пред останалите – ваксината се прилага само с една доза и може да се съхранява при температурен режим на обикновен хладилник.

Подкрепи Economic.bg