Хуманитарната помощ не може да замести политическите решения

България ще увеличи помощта за най-нуждаещите се, заяви премиерът Борисов

Хуманитарната помощ не може да замести политическите решения

През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред участниците в Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, съобщиха от правителствената пресслужба.

На първия по рода си форум, който се провежда в Истанбул, Борисов потвърди ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване.

Той посочи, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа държавата ни е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион. 

Премиерът отбеляза, че страната ни вече е изпълнила ангажиментите, поети по време на международната конференция „Подкрепа за Сирия и региона”, която се проведе през февруари в Лондон.

Министър-председателят оцени високо доклада на генералния секретар на ООН и пое политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност.

Борисов допълни, че страната ни ще продължи да участва в усилията на ЕС за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ. „Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС“, заяви той пред делегатите на форума.

Премиерът обяви, че България се присъединява към Декларацията на група държави-членки, в която се потвърждават нормите на международното хуманитарно право и се настоява за тяхното стриктно и безусловно спазване.

Коментари: 0