И фирмите ще подават електронни болнични

Мярката влиза в сила от 2016 година

И фирмите ще подават електронни болнични
От 1 януари 2016 г. и работодателите ще подават по електронен път болничните листове до Националния осигурителен институт (НОИ), съобщават от институцията. За целта фирмите трябва да се регистрират като потребители на електронните услуги на НОИ. Регистрацията започва през декември т.г.

Новите правила позволяват, ако работодателят има да подава до 2 документа, то да ги подава на хартия или на електронен носител, ако са повече от два - на електронен носител или по електронен път, а ако са повече от 10 документа - задължително по електронен път.
Системата ще изисква електронен подпис

Преходен период няма да има. Промените влизат в сила от януари.

От началото на тази година лекарите подават данните от болничния по електронен път директно в НОИ, но все още има забавяне при изплащането, защото работодателите сега подават на хартия. Очаква се това да се промени от догодина и процесът да стане по-бърз. Сега той отнема до 15 дни, а от догодина се очаква да стане до 10 дни, казват от НОИ.

Управителят на института Бисер Петков обяви пред БНР, че след въвеждането на облекчението за бизнеса финансовият ефект е оценен на 71 млн. лв. годишно.
Коментари: 0