И последният от 13-те нови трамвая пристигна в София

Днес е преведен аванс от 14 млн. лв. за 30 нови тролея, които трябва да бъдат доставени в средата на 2021 г.

И последният от 13-те нови трамвая пристигна в София
4367 ~ 1 мин. четене

Снощи пристигна последният от 13-те нови трамвая – временно те се движат по линия №18, а след основния ремонт на трасето до Княжево, ще обслужват линия №5. Това обяви в профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов съобщи, че днес Столична община е превела в аванс 14 млн. лв. по договор за доставка на 30 нови съчленени тролейбуса, които трябва да пристигнат в София през следващата година.

Договорът, сключен на 5 май т.г. между „Столичен електротранспорт” ЕАД и чешката компания „Шкода Електрик” АД, е на обща стойност 37.3 млн. лв., а цената на една нова машина възлиза на 1.24 млн. лв. Предвидена е също доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти, необходими за поддръжка на превозните средства.

Първите тролеи трябва да са в София в средата на 2021 г., а цялата доставка трябва да завърши до края на същата година. С тях ще бъде завършено пълното обновяване на тролейбусния парк на „Столичен електротранспорт” ЕАД, а последните тролеи „Икарус“ ще бъдат напълно извадени от градския транспорт, съобщи Барбалов.

18-метровите нови тролеи ще са нископодови, климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. В тях ще има видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 км пробег без контактна мрежа.

Доставката на 30-те тролейбуса е част от проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г."

Подкрепи Economic.bg