България няма нужда от АЕЦ „Белене“, смята ДПС

Според Рамадан Аталай газифицирането на ТЕЦ-овете и някои хидроелектрически проекта могат да компенсират ядрената мощност

България няма нужда от АЕЦ „Белене“, смята ДПС

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1640 ~ 1 мин. четене

АЕЦ „Белене“ вече не е необходим на България. Трябва да насочим вниманието си не към него, а към зелената енергия и към цифровата база на управление на Европа. Това каза в интервю за bTV Рамадан Аталай от ДПС, който е бивш председател на Комисията по енергетиката и бивш зам.-председател на Комисията за борба с корупцията. Той коментира новината от вчера, че американска, руска, китайска и френска компания вероятно ще участват в строителството на втората атомна електроцентрала.

Има една програма на ЕС в зеления пакт, в която има милиарди за бъдещето на поколенията. Особено тази програма, която е необходима за преквалификация на нашите рудници и за модернизация и минаване на ТЕЦ „Марица Изток“ на газ. За да участваме в тази програма, са ни необходими две неща. Първо, трябва ни грамотно направен регионален план, който да бъде представен. След това да бъде направен национален, с който да кандидатстваме пред Европейския съвет“, обясни Аталай.

Според него, когато ТЕЦ-овете в България бъдат газифицирани, вече няма да има нужда от втора атомна електроцентрала.

Той показа два хидротехнически проекта между Румъния и България, които са започнати през 80-те години.

„Като се направят тези хидроелектрически централи, ще се възстанови транспорта по Дунав, ще се възстанови онова напояване, което е необходимо за България и ще се създават толкова работни места, които АЕЦ „Белене“ никога няма да създаде“, каза още Рамадан Аталай.

Подкрепи Economic.bg