„Има такъв народ“ набързо отхвърли поканата на ГЕРБ

Бившите управляващи остават без възможност да сформират правителство с мнозинство в парламента

„Има такъв народ“ набързо отхвърли поканата на ГЕРБ

Снимка: Красимир Свраков

„Има такъв народ“ отказа консултации с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, след като бяха поканени преди по-малко от час. Отхвърлянето на каквито и да са разговори с бившите управляващи беше съобщено от председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Знаете, изпратиха ни официално писмо от ПП ГЕРБ и присъдружната им СДС за консултации. Сега ще ви прочета нашият официален отговор, който след малко ще бъде изпратен при тях", каза Йорданов.

"Уважаема, г-жо Атанасова, относно Вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерски съвет на 22 април 2021 г. заявяваме следното. Още преди конституирането на настоящия парламента ПП "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме, каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. За това намираме за естествено да откажем предложените от вас консултации", изчете писмото Тошко Йорданов.

На въпрос дали "Има такъв народ" ще изпълни мандат за съставяне на правителство, Йорданов отговори: „Първо, да го получим“.

Отказът на ИТН оставя ГЕРБ-СДС без коалиционни партньори, тъй като предложеният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов заяви, че само с "Демократична България" и формацията на Слави Трифонов са евентуални партньори за едно бъдещо правителство. И двете партии категорично отхвърлиха дори идеята да водят разговори с партията на Бойко Борисов. Така ако Миров и Борисов спазят обещанието си, трябва да върнат мандата още днес или най-късно утре.

Коментари: 0