НОЩ удължава извънредната обстановка и очаква скок на заболелите

Обсъжда се какъв ще бъде режимът за влизане в страната по време на предстоящите празници

НОЩ удължава извънредната обстановка и очаква скок на заболелите

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Все още няма решение какви ще са ограничителните мерки около Великден, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Той допълни, че в момента се обсъжда какъв да бъде режимът за влизане в страната и до края на седмицата се очаква да има решение.

Мерки срещу COVID-19

С един месец вероятно ще се удължи извънредната епидемична обстановка в страната и тя ще остане в сила до края на май, поясни Ангелов и допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да промени това решение. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на обстановката.

Ангелов съобщи, че в 12:00 ч днес Ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината Janssen и дали могат да се отворят отново зелени коридори.

Проф. Ангелов призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. Никой от сегашните членове на Щаба не е получил покана да продължи да работи в него.

Припомняме, че преди седмица Костадин Ангелов, по заповед на премиера в оставка Бойко Борисов и без предупреждение и обяснение, закри НОЩ. След критики от страна на новите партии в парламента и на много лекари и експерти, Ангелов реши да се оправдае със Закона за здравето, където е разписано, че той като министър носи персонална отговорност за мерките и ги подписва по предложение на Ангел Кунчев - т.е. Щаб не е нужен. Но след големия обществен натиск Ангелов възстанови работата на НОЩ и смени тезата, като започна да настоява за бързо предложение на нови членове от страна на партиите в парламента, а премиерът Борисов дори определи кой трябва да е негов председател - д-р Симидчиев от "Демократична България".

Днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост от COVID-19. Страната е на 2-ро място в ЕС по смъртност и на 3-то на Балканите. Той призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на заболеваемостта ще продължи още седмица, след което може да се очаква и ново покачване.

Въпреки всичко това здравният министър все още държи да се отворят баровете и дискотеките от 1 май - нещо, срещу което Ангел Кунчев се обяви публично против.

Коментари: 0