Въпреки протестите Меркел получи властта да налага локдаун „по спешност“

Опозицията обвини управляващите, че така искат да ограничат основни права

Въпреки протестите Меркел получи властта да налага локдаун „по спешност“

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Въпреки протестите германските депутати приеха противоречив закон, даващ правомощия на правителството на Ангела Меркел да натиска „аварийни спирачки“, с които „по спешност“ да налага локдаун из страната, предава BBC. Съгласно изменения закон, правителството в Берлин ще може да наложи комендантски час и да затвори училищата навсякъде, където процентът на заразени с COVID-19 се повиши твърде много.

Няколко партии се противопоставиха на мерките в Бундестага и обвиниха правителството, че по този начин опитва да ограничи основни права. Осем хиляди души протестираха срещу промените близо до парламента. Полицията бе принудена да използва лютив спрей срещу тях в опит да ги разпръсне, тъй като демонстрантите са отказали да чуят предупрежденията за носене на маски и спазване на социална дистанция. Над 150 души са арестувани за нарушаване на противоепидемичните правила и нападение над офицери.

Досега 16-те провинции на Германия имаха право да наложат ограничителни мерки срещу COVID-19 всяко по свое усмотрение. Епидемиологичната обстановка напоследък бе влошена и Берлин настоя за затягане на мерките, но някои региони отказаха. Затова управляващата партия поиска повече правомощия.

Чрез новия закон правителството ще може да налага локдаун там, където общият брой на новозаразените за 7-дневен период надхвърля 100 на 100 хил. жители в продължение на три поредни дни.

Коментари: 0