Меркел иска повече власт, за да наложи национален локдаун

Ходът се налага заради нежеланието на няколко провинции да въведат предложените ограничителни мерки

Меркел иска повече власт, за да наложи национален локдаун

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Германското федерално правителство ще поиска от парламента по-големи временни правомощия, така че да може да наложи национален локдаун в страната. Ходът идва, след като няколко региона отхвърлиха идеята за по-строги ограничителни мерки, с които да се овладее третата вълна от пандемията.

С нарастването на инфекциите в някои области правителството на канцлера Ангела Меркел настоява за промяна в Закона за защита срещу заразните болести, за да позволи на Берлин да наложи ограничения при определени сценарии.

Според проектозакона, представен на кабинета във вторник, ще бъде въведена задължителна национална „спешна спирачка“, ако броят на новите инфекции на 100 000 жители в област или град надхвърли 100 за три последователни дни в рамките на една седмица, твърди пред Reuters правителствен източник.

Мерките включват вечерен час между 21 ч. и 5 ч. сутринта, както и ограничаване на частни събирания до едно домакинство плюс още едно лице.

Всички магазини, освен основните, ще трябва да бъдат затворени, докато дейността на културни и развлекателни съоръжения като театри, музеи и зоопаркове ще бъде забранена.

Училищата ще трябва да се върнат към дистанционното обучение, ако заболеваемостта от вируса се повиши над 200 на 100 хил. души в продължение на три последователни дни.

Сега законопроектът трябва да бъде одобрен от долната и горната камара на парламента. Нормативните промени ще важат само до 30 юни.

Германия се бори с по-заразния британски щам на COVID-19 и Меркел и няколко регионални лидери призоваха за по-строги ограничения, за да се предотврати претоварването на здравната система, докато страната се опитва да ваксинира повече хора.

Коментари: 0