Австрийският здравен министър подаде оставка заради „преумора“

На неговия пост застава Волфганг Мюкщайн

Австрийският здравен министър подаде оставка заради „преумора“

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Австрийският министър на здравеопазването Рудолф Аншобер от Зелените, по-малкият коалиционен партньор на управляващата партия на премиера Себастиан Курц, се оттегля заради изтощението от борбата с пандемията от коронавируса.

„Аз... не искам да се разбивам“, каза Аншобер в кратко известие до медиите, описвайки проблемите с кръвното налягане, заради които наскоро е отсъствал два пъти.

В най-тежката здравна криза от десетилетия републиката се нуждае от здравен министър, който е на 100% в състояние. В момента това не съм аз.“

Аншобер, 60-годишен бивш журналист и учител, е един от най-популярните политици в страната, известен с дългите си и търпеливи обяснения за предизвикателствата на пандемията. Неговият глас често оставаше самотен в правителството заради призивите за по-строги мерки за блокиране на фона на високия брой инфекции. Позицията му бе в разрез с консерваторите на канцлера Себастиан Курц, които искат да разхлабят ограниченията, въпреки че признават, че инфекциите са твърде високи.

Пандемията засегна правителството, което, както и много други в Европа, е изправено пред нарастващо обществено разочарование от мерките за блокиране и бавната ваксинация. Аншобер каза, че това също означава, че не е имал нито един пълен почивен ден в продължение на повече от година, което е навредило на здравето му.

Аншобер е силно критикуван заради неуспехите в борбата с пандемията, трудното начало на имунизацията и колебливото въвеждане на ограничителни мерки, впоследствие отменени от съда.

Малко след оставката австрийският вицеканцлер Вернер Коглер представи новия министър на здравеопазването – Волфганг Мюкщайн. Той ще поеме поста в разгара на пандемията. Мюкщайн е общопрактикуващ лекар във Виена, ръководител на Центъра за оказване на първа помощ.

Коментари: 0