Германия е на крачка от национален локдаун

Здравните власти настояват за драстично затягане на мерките, а ресорният министър е съгласен за нуждата от такова

Германия е на крачка от национален локдаун

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Германските здравни власти са притеснени от ръста на коронавирусни инфекции в страната и призоваха за cцялостно национално блокиранe. Целта е по този начин да се сложи край на продължаващата трета вълна на пандемията, предава CNBC.

Най-голямата европейска икономика регистрира високи нива на заразата от миналия октомври. Въпреки известното подобрение през февруари броят на новите случаи пак започна да расте от края на март.

„Много граждани осъзнават необходимостта от прекъсване на тази вълна с допълнителни мерки и мнозинството са за по-строги правила. Има нужда от цялостен локдаун“, каза Йенс Шпан, германският министър на здравеопазването на пресконференция в петък.

Третата вълна от коронавирус оказва натиск върху здравната система на страната в момент, когато регионалните и федералните правителства сблъскаха позициите си относно това какви мерки са необходими.

„Броят на пациентите в интензивно лечение се увеличава твърде бързо. Лекарите и медицинските сестри са в постоянен стрес от месеци и с право бият алармата“, каза Шпан.

Трябва да пробием третата вълна възможно най-бързо. Това означава: намаляване на контактите и на мобилността. Това е единственият начин да се предотврати по-нататъшно увеличение.“

Германия съобщи за над 30 000 нови случая на COVID-19 в сряда и около 26 000 в четвъртък.

Коментари: 0