ГЕРБ оставя плана за възстановяване на новото правителство

Според Томислав Дончев „не е почтеното“ той да бъде изпратен от отиващия си кабинет

ГЕРБ оставя плана за възстановяване на новото правителство

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството завещава на следващия кабинет задачата да приеме националния план за възстановяване и устойчивост и изпращането му до Европейската комисия. Това стана ясно от изказване на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията „За зелен рестарт“.

Национален план за възстановяване

Аз бих имал законовото основание да внеса предложение и на заседание на Министерски съвет да приемем тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на Европейската комисия. Не съм го направил по една проста причина – не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от него, а в режим на широки обществени консултации“, посочи вицепремиерът по време на събитието.

Първоначалният вариант на плана, за чието прилагане България ще получи достъп до 12 млрд. лв. безвъзмездни средства от антикризисния фонд на ЕС, бе силно разкритикуван от браншовите организации. Много от тях отбелязаха, че в него се залага просто харчене на парите, но без да има идея за иновации и реформи, които да са ясно видими след десет години. Кабинетът ревизира и преработи плана, в резултат на което се разместиха планираните средства по приоритетните оси – повече за бизнеса и по-малко за саниране.

Българският проектоплан за възстановяване и устойчивост трябва да бъде предаден на Европейската комисия за одобрение до края на април, за да може, както прогнозира Брюксел, средствата да започнат да се изплащат през септември.

Според Дончев няма да има нужда от ревизия на документа. По думите му обаче в момента се работи по трета версия, която е в почти пълна степен съгласувана и договорена с ЕК.

Дончев допълни, че е говорил с представители на Еврокомисията и те

са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре.“

Изявлението му идва два дни след като правителството – въпреки настояванията на опозицията да изчака новия кабинет – одобри анекс към концесионния договор за летище София, който ще позволи на концесионера „СОФ Кънект“ да не плаща възнаграждение на държавата в първите десет години или докато аеропортът възстанови дейността си на нивото отпреди пандемията.

Отлагането на изпращането на документите може да забави помощните средства за българската икономика, а оттам вероятно и самото ѝ възстановяване. Припомняме, че този сценарий бе посочен от Financial Times след първите междинни резултати от парламентарния вот. Тогава медията заяви, че липсата на кабинет ще отложи и влизането на България в еврозоната.

Коментари: 0