Принц Филип, всеотдайният съпруг в сянка

Отдаден на семейството и монархията, но понякога емоционален и несдържан

Принц Филип, всеотдайният съпруг в сянка

Снимка: БТА

Глория Христова Автор: Глория Христова

Макар да е известен предимно с брака си с кралица Елизабет II принц Филип сам по себе си е необикновена личност, посветила по-голямата част от живота си в подкрепа на своята съпруга, но и задавайки нов курс в облика на монархията. Повод да си припомним историята на неговия живот е днешната новина за смъртта му.

Принцът-войн 

За малко хора е известно, че принц Филип е роден на гръцкия остров Корфу през далечната 1921 г. Въпреки че произхожда от кралско семейство, ранното му детство не е спокойно. Баща му е Андрей, принц на Гърция и Дания и син на крал Георгиос I Гръцки, майка му – Алис Батенберг, е дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, който е по-голям брат на княз Александър I Батенберг, както и правнучка на кралица Виктория. Гръцкият крал е бил принуден да абдикира, когато Филип е бебе, а семейството бяга в Париж.

На 7-годишна възраст той се премества в Англия, в двореца Кенсингтън, сега дом на принц Уилям. Филип живее там с баба си по бащина линия – Виктория Маунтбатън. По-късно посещава Гордънстоун, интернат в Шотландия.

На 18-годишна възраст се присъединява към Кралския флот и завършва Британския кралски военноморски колеж като топ кадет. Той активно участва в боеве от Индийския океан до Средиземно море, а през 1945 г. в края на Втората световна война взима участие в битката при Токийския залив, когато японците се предават.

През 1947 г. Филип става британски поданик, отказвайки се от правото си на гръцкия и датския престол и приема фамилията на майка си, Маунтбатън.

Бракът му с Кралицата

Връзката на Филип с младата принцеса Елизабет започва като тийнейджърска любовна история. Запознават се през 1934 г. на семейна сватба. Двамата са далечни братовчеди и са пра-правнуци на кралица Виктория. Двойката си разменя писма, докато Филип е в чужбина по време на войната и се виждат рядко.

„Държим се така, сякаш сме си принадлежали от години“, пише Елизабет в писмо до родителите си малко след като се женят през 1947 г. През годините кралицата признава дълбокото влияние на Филип върху нея, наричайки го „своята сила“ в реч на 50-годишнината от сватбата им.

Скоро след венчавката бащата на Елизабет – крал Джордж VI, му дава титлата херцог. Две години по-късно двойката се премества в Малта, където Филип поема командването на боен кораб. Това е последното активно командване във военната му кариера. Далеч от Великобритания, двойката успява да живее извън светлините на прожекторите и да води нормален живот на морски офицер и съпругата му. 

Ролята му във формирането на облика на монархията 

От момента на смъртта на бащата на Елизабет и след нейното коронясване Филип става „съпругът на Кралицата“ – титлата, дадена на официалния спътник на монарха. В тази роля си роля той е имал срещи с всеки президент на САЩ, с изключение на Доналд Тръмп, и работи неуморно в подкрепа на съпругата си. Принцът ще бъде запомнен с ранните си усилия да помогне за модернизиране на имиджа на кралското семейство по време на големи промени за Великобритания и света, особено в началото на управлението на Елизабет през 1952 г.

Филип помага за това образът на кралското семейство да стане по-близък до хората и то чрез телевизията, а не чрез радиото. Той е първият член на кралското семейство, който дава телевизионно интервю. Твърди се също, че е имал пръст в излъчването по телевизията на коронацията на кралицата през 1953 г. и в организирането на документален филм за семейството от 1969 г. 

Принц Филип отстоява различни каузи, като участва в създаването на Кралската инженерна академия, която насърчава инженерните постижения. Тойе и първият президент на Световния фонд за дивата природа. Създава „Наградите на херцога на Единбург“, поредица от предизвикателства, насърчаващи младите хора да предприемат приключения на открито, и участва във възстановяването на замъка Уиндзор след опустошителен пожар и Уестминстърското абатство.

Принц Филип прави последната си публична изява преди пенсионирането си през август 2017 г. Преди това е присъствал средно на 350 официални ангажимента годишно от името на кралското семейство. Херцогът на Единбург е поел над 22 000 самостоятелни ангажимента, направил е 637 чуждестранни посещения, изнесъл е приблизително 5493 речи и е бил патрон на 800 организации.

Гафовете

Принцът понякога прави коментари, които се считат за расистки или безчувствени, привличайки много нежелано внимание към кралското семейство. Забележка, която прави на британски студенти по време на посещение в Китай през 80-те години на миналия век, се превръща в символ на неговия емоционален и понякога несдържан маниер. Той им казва, че са с „дръпнати очи“.

А при един от официалните си ангажименти, казва на момченце, което иска да стане космонавт, че е прекалено дебело за тази професия. 

През 2019 г. прави катастрофа с колата си до имението Сандрингам. Изпраща извинително писмо до жената в другия автомобил, която е ранена при инцидента, а самият той се отказва от шофирането и предава книжката си на властите. Преди това получавал критики за шофиране без предпазен колан. 

Любящ баща, дядо и прадядо

За разлика от много мъже от своето поколение, Филип активно участва в отглеждането на 4-те си деца с кралица Елизабет. Принц Чарлз е роден през 1948 г., а сестра му, принцеса Ан, две години по-късно. След още десет години се ражда принц Андрю, а през 1964 г. и принц Едуард.

Въпреки слуховете, че може да е участвал в заговор при катастрофата, в която загива принцеса Даяна, Филип е този, който оказва най-голяма подкрепа и на сина си, и на внуците си. „Ако не отидеш, мисля, че ще съжаляваш по-късно. Ако отида аз, ще дойдеш ли с мен?", казва Филип на 15-годишния принц Уилям при погребението на майка му.

Принц Филип приживе се радва на любовта на 8 внуци и 10 правнуци.

Коментари: 0