FT: Липсата на правителство ще забави България за еврозоната

Разликата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ се увеличава, а ВМРО изглежда все по-далеч от новия парламент

FT: Липсата на правителство ще забави България за еврозоната

Снимка: Pexels

Автор: Economic.bg

Евентуално забавяне на формирането на кабинет може да попречи на България да се присъедини към еврозоната през 2024 г., каквито бяха плановете на досегашнoто правителство и на гуверньора на централната банка Димитър Радев. Това се посочва в анализ на британското издание Financial Times след първите резултати от проведените вчера парламентарни избори, които бяха спечелени от ГЕРБ, но управляващата партия губи много депутати и почти няма как да сформира правителство около себе си.

Парламентарни избори 2021

Подобен сценарий ще забави и първия транш от възстановителния фонд на Европейския съюз, както и кандидатстването на страната за членство в Шенгенското пространство. Документите за мегафонда за възстановяване на Блока трябва да бъдат изпратени до края на април, за да се възползват страните членки от него възможно най-рано.

Междинните резултати на Централната избирателна комисия към 9:30 ч, при обработени 54.63% от протоколите, показват, че ГЕРБ продължава да води на изборите – с 24.88%, като преднината ѝ спрямо втората политическа сила „Има такъв народ“ на Слави Трифонов леко нараства до 6.14 пункта. Въпреки това сформирането на правителство изглежда трудна задача, тъй като  конкурентните на ГЕРБ партии обещаха да не се присъединят по никакъв начин към водена от премиера Бойко Борисов коалиция.

БСП остават трети с 14.91%, а четвърти – „Демократична България“ – 10.53%. Следват ДПС с 8.99%, а шестата политическа сила в новия парламент е „Изправи се! Мутри вън!“ с 4.98% от вота на избирателите. Според тези резултати изглежда, че шансът на ВМРО да бъде част от новия парламент са все по-малки, като подкрепата им засега се свива до 3.55%.

Припомняме, че все пак в първия си коментар след изборите късно в неделя Бойко Борисов предложи съставяне на експертно правителство и загърбване на различията.

Коментари: 0