Британците масово кандидатстват за ирландски паспорт

Над 420 хил. са подадените заявления за двойно гражданство, според данни на външното министерство

Британците масово кандидатстват за ирландски паспорт

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Излизането на Великобритания от Европейския съюз предизвика вълна от заявления за придобиване на ирландски паспорт, предава The Guardian. Данните, публикувани в края на миналата седмица от ирландското външно министерство, показват, че за периода 2016-2020 г. са подадени над 420 000 молби. Статистиката показва, че след провеждането на референдума за Брекзит интересът към ирландското гражданство се е засилил, като най-осезаем е бил през миналата година.

Външният министър на Ирландия Саймън Коуни заяви, че за четири години във Великобритания са подадени малко над 422 000 заявления за паспорт.

„През годините от 2017 до 2020 г. са издадени 358 900 паспорта, в сравнение с 63 500 през 2016 г., когато бе проведен референдумът за напускане“, заявява Коуни.

Интересът на британските граждани към ирландския паспорт е бил най-силно изразен през 2019 г., когато посолството в Лондон е издало 120 800 документа, или двойно повече от 2016 г.

Представители от ирландското правителство заявиха, че „се гордеят от глобалната ирландска общност и бихме приветствали всеки нов притежател на паспорт в страната“.

Данните показват, че след Брекзит хиляди британци се опитват да докажат своите ирландски корени, за да придобият двойно гражданство, което пък им дава свободата да работят, пътуват и да се пенсионират навсякъде в ЕС, тъй като Северна Ирландия остана в европейското икономическо пространство.

Напускането на Обединеното кралство не се приема добре от голяма част от британците, които смятат, че ЕС би им гарантирал по-сигурно бъдеще, отколкото САЩ, каквито са икономическите хоризонти на Борис Джонсън.

„Тежкото въздействие на Брекзит и атаката срещу правата на толкова много граждани на Обединеното кралство явно са мотивирали мнозина да потърсят правата си за ирландско гражданство“, се казва в съобщение от министерството.

Коментари: 0