Има вероятност Мей да отложи гласуването на сделката за Brexit

Засега информацията не е потвърдена официално, но оставките в Консервативната партия продължават

Има вероятност Мей да отложи гласуването на сделката за Brexit

Снимка: БТА

Очаква се британският премиер Тереза Мей да отложи насрочения за вторник парламентарен вот да приеме ли Лондон изготвеното споразумение с Брюксел за бъдещите отношения след Brexit. За възможността пише неделното издание на в. Times, позовавайки се на пожелали анонимност министри и други политици. Според тях Мей ще обяви отлагането днес.

Прогнозите, че министър-председателят на Обединеното кралство ще отложи гласуването на сделката от страна на депутатите, за да не отхвърлят народните представители документа. Според министрите от кабинета на Мей такова поражение ще доведе до падането на цялото правителство.

Другата седмица британският премиер ще посети Брюксел, за да опита за последен път да убеди ЕС да подобри споразумението за Brexit. Съветът за това посещение ѝ е даден от министрите ѝ, според които само така може да се осигури подкрепата на депутатите.

Засега говорителят на Мей коментира, че парламентарното гласуване във вторник ще се проведе без никакви отлагания. Самият премиер досега няколко пъти повтори, че договореното засега споразумение с Брюксел, което предвижда продължаване на близките отношения между Великобритания ЕС, е единственото възможно. Единствените алтернативи са „твърд Brexit“ или оставане на Острова в Блока. Вчера обаче депутатът от управляващата Консервативна партия Уил Куинси подаде оставка в знак на протест срещу споразумението за Brexit. Според Times се очакват още оставки.
Коментари: 0